Μετά το εκλογικά αποτελέσματα το Κόσοβο “ακουμπάει” πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Κοσσυφοπέδιο κέρδισαν τις χθεσινές 07/10 πρόωρες γενικές εκλογές.

Αυτή η εξέλιξη που σηματοδοτεί μια στροφή της περιοχής, μακριά από πολιτικούς οι οποίοι ανέβηκαν στην εξουσία ως «αντάρτες μαχητές» εναντίον της γειτονικής Σερβίας κατά τη δεκαετία του 1990.

Οι μνήμες του πολέμου στην περιοχή, κράτησαν μακριά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις δύο πλευρές (Σερβία και Κόσοβο), αλλά τώρα η ψηφοφορία της Κυριακής οδήγησε σε ήττα τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Ramush Haradinaj, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούλιο για να διεξαχθεί ανάκριση σε βάρος του από ένα δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου. Είχε κάνει ολόκληρη εκστρατεία για επιβολή φόρου εισαγωγής 100% στα σερβικά προϊόντα πέρυσι σε αντίποινα για την άσκηση πιέσεων από τη Σερβία εναντίον της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς Οργανισμούς.

Το αριστερό Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού υπό την καθοδήγηση του Albin Kurti και η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου υπό τον πρώην πρωθυπουργό Isa Mustafa απέσπασαν στις κάλπες 26% και 25% αντίστοιχα, σύμφωνα με σχεδόν τα πλήρη αποτελέσματα. Λίγο μετά , ο Kurti είπε νωρίς τη Δευτέρα ότι τα δύο κόμματα ενδέχεται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Το κόμμα του προέδρου του κοινοβουλίου, Kadri Veseli, κατέλαβε την τρίτη θέση με 21% και ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του Haradinaj ήταν στο 12%.

[more]

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους έχουν επικρίνει τις πολιτικές του Haradinaj. Παρόλα αυτά, όλες οι μεγάλες ομάδες του Κοσσυφοπεδίου με πληθυσμό κυρίως Αλβανών, απαιτούν την άνευ όρων αναγνώριση της ανεξαρτησίας από τη Σερβία και απορρίπτουν παραχωρήσεις, όπως η ανταλλαγή γης που προτάθηκε πέρυσι από τους προέδρους της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Οι συνομιλίες υπό την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ομαλοποίηση των σχέσεων σταμάτησαν το 2018. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic δήλωσε αργά την Κυριακή ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με όποιον σχηματίζει νέα κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο, αρκεί να αρθεί ο εμπορικός φραγμός.

Το Κοσσυφοπέδιο αποχώρησε από τη Σερβία το 2008 και επιδιώκει την πλήρη διεθνή αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος και μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία με τον γείτονά του, καθώς και τα δύο βαλκανικά κράτη επιδιώκουν να πορευθούν προς την ένταξη στην ΕΕ.

Η Σερβία δεσμεύεται να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο ως χώρα, θέση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα σε διεθνείς οργανισμούς. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου αναγνωρίζεται από περισσότερες από 100 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και όλων των κρατών της ΕΕ, εκτός από πέντε.

Πηγή: Bloomberg

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή