Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και η Κομισιόν «αδειάζει» τον Τσαβούσογλου: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της

Μετά τον «κόλαφο» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τώρα ήρθε η σειρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στείλει σκληρό μήνυμα στην Τουρκία και τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Αντιπαραγωγικά» τα σχόλια Τσαβούσογλου

Συγκεκριμένα, o επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη» προσθέτοντας με νόημα ότι «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου 2021».

«Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί»

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε τονίσει, επίσης χωρίς περιστροφές ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Η πρόκληση Τσαβούσογλου

Οι αντιδράσεις αυτές -όπως και της Αθήνας- προήλθαν από νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι «τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του ’60» και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας. Το ελληνικό ΥΠΕΞ απέρριψε τις αιτιάσεις Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι ότι οι θέσεις αυτές «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή