Mετάλλαξη Εψιλον: Η νέα απειλή του κορονοϊού μετά την Δέλτα – Εχει αυξημένη μεταδοτικότητα, σχετίζεται με σοβαρή νόσηση – Μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Μετά την μετάλλαξη Δέλτα, που ήδη δείχνει να πυροδοτεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, έρχεται η νέα απειλή του κορονοϊού – η μετάλλαξη Εψιλον.

Μετάλλαξη Εψιλον: Πιο μεταδοτική, σχετίζεται με σοβαρή νόσηση

Η Έψιλον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και είναι από τις μεταλλάξεις που προβληματίζουν έντονα καθώς φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά και πιο σοβαρή νόσηση. Εως σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 46.000 κρούσματα στις ΗΠΑ και έχει εξαπλωθεί σε 34 άλλες χώρες, σε μικρό αριθμό κρουσμάτων μέχρι στιγμής.

Επίσης, τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν πως η μετάλλαξη Έψιλον σχετίζεται με μειωμένη παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων  – γεγονός, που σημαίνει ότι τα εμβόλια «δουλεύουν» λιγότερο καλά σε αυτό το στέλεχος. 

Γιατί μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Η μειωμένη παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων δεν είναι κάτι που εμφανίζεται για πρώτη φορά με τη μετάλλαξη Έψιλον, πρόκειται για είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις μεταλλάξεις Ηδη, διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι και με την υπάρχουσα μετάλλαξη Δέλτα παρατηρείται έως και τρεις φορές μικρότερη  παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Όμως, το στέλεχος Έψιλον φαίνεται να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουλίου από Αμερικάνους και Ελβετούς επιστήμονες ρίχνει φως στον μηχανισμό με τον οποίο μεταλλάξεις του ιού SARS-COV-2 μπορούν να αποφεύγουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ο καθηγητής φαρμακοχημείας του ΕΚΠΑ Γιώργος Κόκοτος εξηγεί ότι στον μηχανισμό παραγωγής των εξουδετερωτικών αντισωμάτων τον κεντρικό ρόλο παίζουν οι πρωτεΐνες της ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισβάλει στα κύτταρα του ξενιστή, δηλαδή του ανθρώπινου οργανισμού.

Στα νέα αυτά στελέχη οι αλλαγές που έχουν συμβεί στις πρωτεΐνες της ακίδας την καθιστούν μη αναγνωρίσιμη, με αποτέλεσμα να μην επάγεται ο μηχανισμός της παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων  που είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο τα εμβόλια μας προσφέρουν προστασία.

Πρόσθετη ασπίδα η κυτταρική ανοσία

Το καλό νέο είναι πως τα εμβόλια δεν δρουν μονομερώς  στον οργανισμό. Υπάρχουν δηλαδή και άλλοι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην παρεχόμενη προστασία και ένας απ’ αυτούς τους μηχανισμούς, που αφορά τη διέγερση των Τ λεμφοκυττάρων σχετίζεται με τα κύτταρα μνήμης -τη λεγόμενη κυτταρική ανοσία– η οποία εξακολουθεί να δουλεύει.

Η κατανόηση, ωστόσο, του μηχανισμού με τον οποίο μεταλλάξεις έχουν τη δυνατότητα να μετριάζουν λίγο ή πολύ την προστατευτική δράση των αντισωμάτων είναι σημαντική και κατά τους επιστήμονες επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα αφενός της συνεχούς εγρήγορσης για την νόσο COVID-19 και αφετέρου της ανάπτυξης φαρμάκου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη νόσο σκοτώνοντας τον ιό στο αρχικό του στάδιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή