Μεταναστευτικό ώρα μηδέν: Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής των κλειστών δομών, σε κλίμα έντασης. Συνεχίζονται τα επεισόδια μεταξύ ΕΛΑΣ και κατοίκων σε Χίο και Λέσβο

Συνεχίζονται και υπό το φως της ημέρας τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο και τη Χίο, την ώρα που η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Λέσβο, οδομαχίες ξέσπασαν περίπου στις 7 το πρωί στη θέση Καράβα Μανταμάδου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή, όπου και έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση η δημιουργία της νέας δομής.

Στο σημείο έχουν στηθεί οδοφράγματα από τους κατοίκους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες, κάνοντας χρήση χημικών. Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε.

Επεισόδια με το χάραμα…

Στα λιμάνια των δύο νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τη Χίο και τη Λέσβο,  αποβιβάστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης – εξέλιξη που σηματοδοτεί την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για την αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων.

Από τη νύχτα, ωστόσο, επικρατούσε ένταση και μόλις έφτασαν τα μηχανήματα έργων, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν τους συγκεντρωθέντες και να φτάσουν τα μηχανήματα και το προσωπικό που τα χειρίζεται στις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές.

Επεισόδια στο λιμάνι των Μεστών της Χίου

Στο λιμάνι Μεστών της Χίου επεισόδια σημειώθηκαν τα χαράματα καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.
Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει, ενώ και οι κάτοικοι  του Βροντάδου έστησαν οδοφράγματα και μπλόκα από κορμούς δέντρων ώστε να αντισταθούν στην επέλαση των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Εκτεταμένα επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τη νύχτα το λιμάνι της Μυτιλήνης, για περίπου δύο ώρες. Από τις 02:00 ως τις 04:00, όταν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι απωθήθηκαν, 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί συγκρούστηκαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.

Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή – Καράβα.Μεγάλος αριθμός κατοίκων με μηχανήματα του Δήμου δυτικής Λέσβου είχε αποκλείσει την πρόσβαση σε δυο σημεία, στη θέση Διαβολόρεμα και στη θέση Καράβα.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση 

Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένη να μην κάνει ούτε βήμα πίσω. Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, σημειώναν χθες ότι :

[more]

  • Οι κλειστές δομές θα βάλουν τέλος στις άναρχες ανοιχτές δομές και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές. Η δημιουργία τους σημαίνει αυτόματα το κλείσιμο των σημερινών δομών
  • Οι κλειστές δομές θα είναι ελεγχόμενες. Ουδείς θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, καθότι θα απαιτείται σχετική άδεια, την οποία δεν θα δικαιούνται ωστόσο όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές το βράδυ
  • Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Αυτό θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της τόνωσης της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών. Θα υπάρχει δε δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές
  •  Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοια που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται και αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών. Για το σκοπό αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων να επισκέπτονται τις δομές σε τακτά διαστήματα
  • Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα
  • Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, αφού θα συμβάλουν -μαζί με τις νέες διαδικασίες ασύλου- στην αύξηση και την επίσπευση των επιστροφών. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν προς τα Ανατολικά και όσοι παίρνουν άσυλο προς τα Δυτικά

Στα κλειστά κέντρα θα φιλοξενούνται όλες οι νέες αφίξεις μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Δεν είναι δυνατή η μεταφορά νέων αφίξεων στην ενδοχώρα προτού κριθεί η αίτησή ασύλου τους, διότι σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία δεν θα δεχτεί την επανεισδοχή, διότι θεωρεί ότι η Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2016 της επιτρέπει να δέχεται άτομα μόνο από τα νησιά. Συνεπώς, το ζήτημα είναι να εξετάζονται με ταχείς ρυθμούς οι αιτήσεις ασύλου.

Επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης
Ταυτοχρόνως, επιταχύνεται και η διαδικασία αξιολόγησης των  αιτήσεων ασύλου που διέπει πλέον ο νέος νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή από 1 Ιανουαρίου 2020 και προβλέπει πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ενώ με το παλαιό σύστημα χρειάζονταν 2-3 χρόνια για την εξέταση μιας αίτησης, με τον νέο νόμο οι αιτήσεις σε πρώτο βαθμό θα εξετάζονται μέσα σε 24 ημέρες και σε τελικό βαθμό σε περίπου δύο μήνες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Για τη στήριξη των νέων διαδικασιών έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 200 υπαλλήλων στην Αθήνα και 230 ατόμων στα νησιά, ενώ σύντομα θα δρομολογηθούν ακόμα 300 προσλήψεις στις υπηρεσίες ασύλου.

 Φύλαξη των συνόρων

Ήδη έχει αναπτυχθεί μία σειρά πρωτοβουλιών για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων.Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων με κριτήρια εντοπιότητας, η δημιουργία Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης με θερμικές κάμερες και η προμήθεια 10 ταχύπλοων σκαφών με χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την ενίσχυση του Λιμενικού και η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης πλωτών φραγμάτων.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27 ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των πόρων για τη μετανάστευση, την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ενίσχυση της Frontex.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή