«Μεταπρογραμματική» θα είναι η εποπτεία μετά τον Αύγουστο είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Ό, τι θα ακολουθήσει το μνημόνιο δεν θα είναι εποπτεία αλλά «μεταπρογραμματική εποπτεία». Και αυτή δεν συνιστά παράταση του μνημονίου, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή , κατά τη  συζήτηση για την οικονομία.

“Έξοδος μετά τον Αύγουστο

Βαδίζουμε προς την έξοδο από την ασφυκτική επιτροπεία, δήλωσε. «Ένα μεγάλο μέρος καλύφθηκε με την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση. ‘Εγινε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, παρά τις καταστροφικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης».

“Θα διαψευστείτε”

Οι καταστροφολόγοι θα διαψευστούν ξανά, όταν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για τα δύο ανοικτά θέματα: τον προσδιορισμό των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Ως προς το τελευταίο δήλωσε ότι είναι διαδικασία που ακολουθήθηκε σε άλλες χώρες. Δεν συνιστά παράταση του μνημονίου.

“Βγαίνουμε από την περιπέτεια”

Εμείς θα το λέμε: η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει από την περιπέτεια. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν παρελθόν για τον τόπο. «Είναι αμετάκλητη εξέλιξη», σημείωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην εικόνα της χώρας στα τέλη του 2015, οπότε είχε ήδη χαθεί 25% του ΑΕΠ, είχαν εφαρμοστεί μέτρα 65 δισ. ευρώ, η ανεργία ήταν στο 27% και τα δημοσιονομικά της χώρας εκτός τροχιάς. Θύμισε ότι αυτό το είχε διαπιστώσει το ΔΝΤ ήδη από τον Ιούνιο του 2014.

“Η οικονομία αναπτύσσεται”

[more]

«Αυτή η Ελλάδα είναι στο παρελθόν», υποστήριξε. Η οικονομία σήμερα αναπτύσσεται, κλείνει σιγά σιγά η πληγή της ανεργίας ενώ το 2017 έκλεισε με δημοσιονομική υπεραπόδοση και είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα. Αυτό μπορούμε να πράξουμε και το 2018, με βάση τις δημοσιονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης, εκτίμησε.

Αναφορικά με το χρέος, δήλωσε πως η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα είναι η θετική αυλαία, το καθοριστικό σημείο που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από το μνημόνιο.

“Έχετε κοινή γραμμή”

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια γραμμή από την πλευρά της αντιπολίτευσης που βασίστηκε σε διαστρέβλωση, προπαγάνδα και καταστροφολογία. «Λέτε να επιδιώξουμε πιστοληπτική γραμμή και είστε κολλημένοι σε αυτές τις θέσεις, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις».

“Είστε κολλημένοι”

«Είστε κολλημένοι σε αυτά που λέγατε όταν έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση. Με αυτό τον τρόπο χάνετε την όποια αξιοπιστία. Εδώ και τρία χρόνια διαψεύδονται τα καταστροφικά σενάρια», δήλωσε και υπενθύμισε τις καταγγελίες ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης, ότι δεν θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα αλλά και το «βάστα ΔΝΤ», που έγινε σύνθημα στα εργασιακά, κατέληξε επί της ουσίας.

Με δυό λόγια

Πέρα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη μεταμνημονιακή εποπτεία, που την ονόμασε “μεταπρογραμματική”.

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή