Μεταβιβάσεις ακινήτων με παλιές αντικειμενικές έως 15 ή 20 Ιανουαρίου. Τις επόμενες μέρες η σχετική διάταξη

  μεταβιβάσεις ακινήτων

  Mε τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες θα πραγματοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων, με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή, εφόσον έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία σχετικές δηλώσεις και συγκεκριμένα η δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

  Αυτό θα προβλέπει η διάταξη που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή και το μόνο ανοιχτό ζήτημα είναι το χρονικό διάστημα της παράτασης που θα δώσει το οικονομικό επιτελείο.

  Μέχρι τις 15 με 20 Ιανουαρίου με παλαιές αντικειμενικές αξίες 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κάνει δεκτές έως τις 15 ή 20 Ιανουαρίου μεταβιβάσεις ακινήτων με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31.12.2021.

  Παράλληλα, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του Myproperty και για ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές.

  Σε δεύτερη φάση και εντός του 2022 η ψηφιακή πύλη ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων θα καλύψει και τις περιπτώσεις κληρονομιών αλλά και δωρεών χρηματικών ποσών, κάνοντας πλέον πλήρως ηλεκτρονική τη διαδικασία φορολογίας κεφαλαίου.

  Το αδιαχώρητο σε συμβολαιογραφεία, εφορίες και δήμους

  Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, αγοραστές και πωλητές, συρρέουν στα συμβολαιογραφεία, στις εφορίες, στα υποθηκοφυλακεία και στους δήμους προκειμένου να προλάβουν τις φθηνές μεταβιβάσεις, πριν από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών οι οποίες αυξάνονται σημαντικά (καταγράφονται αυξήσεις στο 55% των τιμών ζώνης).

  Ωστόσο, η πανδημία δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις τη μετάβαση σε όλους στις δημόσιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές.

  Η σχετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

  Καμία δημοσίευση για προβολή