Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Μακρόν, καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται και η νέα προσφυγή σε κάλπες

Το μέγεθος του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η Γαλλία μετά τον δεύτερο γυρό των βουλευτικών εκλογών περιγράφουν έγκυρα ΜΜΕ της χώρας, τα οποία περιορίζουν σε ένα σκληρί δίλημμα τα περιθώρια ελιγμών του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο εναλλακτικές

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το France 24, στον Γάλλο πρόεδρο έχουν απομείνει μόνο δύο εναλλακτιές επιλογές προκειμένου να διασώσει το «ναυάγιο» της κυβέρνησής του μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η μία αφορά στον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, αν και ήδη οι γκωλικοί Ρεπουμπλικάνοι -που διαθέτουν 61 βουλευτές- είπαν «όχι» στα κελεύσματα του Μακρόν και έτσι η μία επιλογή μοιάζει να «καίγεται» εν τη γενέση της.

Η δεύτερη επιλογή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα νομοθετεί με κατά περίπτωση συμμαχίες, ανάλογα με το νομοσχέδιο που θα φέρνει προς συζήτηση. Ωστόσο, η επιλογή αυτή, πέραν του ότι «ψαλιδίζει» ακόμα περισσότερο το πρεστίζ του Μακρόν, ο οποίος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται εξαντλητικά το κάθε νομοσχέδιο, δεν μπορεί να έχει ορίζοντα μεγαλύτερο από το πρώτο «όχι» όλων των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής.

Το ρίσκο των νέων εκλογών

Παράλληλα, και οι δύο επιλογές ουσιαστικά απονευρώνουν το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ο Μακρόν φιλοδοξούσε να περάσει κατά τη δεύτερη θητεία του και αφορούσε σε φορολογικές περικοπές, μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Και, κάπως έτσι, το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης νέων εκλογών φαντάζει όλο και πιο πιθανό, ιδίως όσο η αντιπολίτευση θα αυξάνει τις πιέσεις της προς την κυβέρνηση.

Όμως, ακόμα και αυτό το σενάριο ενδεχομένως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς κανείς δεν εγγυάται ότι το κόμμα του δεν θα πέσει κι άλλο ή ότι δεν θα ενισχυθεί περισσότερο ο συνασπισμός των κομμάτων της Αριστεράς ή, ακόμα χειρότερα, η Μαρίν Λεπέν, η οποία ενίσχυσε δραματτικά την παρουσία του κόμματός της στην Εθνοσυνέλευση και επιδιώκει να παίξει το ρόλο ρυθμιστή από τούδε.

Το κάλεσμα του Μελανσόν

Προς το παρόν ο Μακρόν πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να «μείνει στο καθήκον και να δράσει» διαβεβαιώνοντας ότι θα αναζητήσει «εποικοδομητικές λύσεις» για το πολιτικό αδιέξοδο στις συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας συναντάται διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Προεδρικό Μέγαρο.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, τόνισε ότι τα κόμματα που απαρτίζουν την συμμαχία Nupes (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές) θα πρέπει να σχηματίσουν από κοινού μία κοινοβουλευτική ομάδα και να αποτελέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, τη θέση αυτή θα την πάρει η Λεπέν, η οποία και δεκαπλασίασε την κοινοβουλευτική της δύναμη σε σχέση με το 2017, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον πολιτικό της ρόλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή