«Μετωπική» Ζελένσκι-Μέρκελ για την τακτική του Βερολίνου έναντι της Ρωσίας και το «όχι» στο ΝΑΤΟ το 2008

Πριν από 14 χρόνια στο Βουκουρέστι, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είχε εξελιχθεί σε πραγματική «θύελλα» για τη Συμμαχία: παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, η Ελλάδα είχε πει «όχι» στην ένταξη της -τότε- ΠΓΔΜ και Γερμανία και Γαλλία είχαν αρνηθεί να ενταχθεί στη συμμαχία η Ουκρανία.

Τα «πυρά» του Ζελένσκι

Σήμερα, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της αμυνόμενης χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, θυμήθηκε τη θυελλώδη εκείνη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και εκτόξευσε «βέλη» κατά των τότε ηγετών του Βερολίνου και του Παρισιού, υποστηρίζοντας ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα όφειλαν να επισκεφθούν την Μπούκα για να δουν πού οδήγησε αυτό που χαρακτήρισε ως αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούκα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια», σημείωσε δηκτικά ο Ζελένσκι, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι προσπαθούσαν να κατευνάσουν τη Ρωσία με τη στάση τους τότε.

Η απάντηση της Μέρκελ

Ο πολύ αιχμηρός τόνος του Ουκρανού προέδρου δεν πέρασε απαρατήρητος από την -επί 16 χρόνια- «ισχυρή κυρία» της γερμανικής καγκελαρίας και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μέρκελ δεν άφησε τις κατηγορίες να «πέσουν κάτω»: «Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραμένει πιστή στις αποφάσεις της σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι», αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το γραφείο της, όπου προστίθεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στη Μπούκα και σε άλλα μέρη στην Ουκρανία, όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και να τερματιστεί η βαρβαρότητα της Ρωσίας και ο πόλεμος έχουν την πλήρη υποστήριξη της πρώην καγκελαρίου».

«Πολιτική κατευνασμού»

Η Γερμανία είχε θεωρήσει ότι ήταν πολύ νωρίς για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2008, επειδή διαπίστωσε ότι δεν πληρούνταν οι πολιτικές προϋποθέσεις σε εκείνο το χρονικό σημείο, ενώ με το Βερολίνο είχε συνταχθεί και το Παρίσι. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η Μέρκελ δέχεται «πυρά» για τη στάση που είχε κρατήσει έναντι της Ρωσίας και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και για την υψηλή εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, με τους επικριτές της να λένε ότι άφησε τη Γερμανία και την Ευρώπη ευάλωτες με την πολιτική κατευνασμού απέναντι στον ηγέτη του Κρεμλίνου. Η ίδια απορρίπτει τις κατηγορίες, ενώ σε γενικές γραμμές οι σχέσεις της με τον Πούτιν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «επιφυλακτικά καλές».

Καμία δημοσίευση για προβολή