“Μέτωπο Μέρκελ” για την “προστασία” του Ερντογάν. Τί θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους συμμάχους

Ερντογάν τουρκικά ΜΜΕ
Της Έλλης Τριανταφύλλου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύονται οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς η ομάδα των χωρών που αντιτίθεται στη λήψη σκληρών μέτρων κατά του Ερντογάν φαίνεται να είναι πολυπληθέστερη εκείνων που τάσσονται υπέρ.

Εκτός από την Ελλάδα, στις χώρες που ζητούν αυστηρές κυρώσεις είναι η Κύπρος, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία και η Αυστρία.

Στον αντίποδα, ένα ισχυρό “μέτωπο” Μέρκελ (με ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες) επιμένει ότι θα πρέπει να δοθεί περιθώριο χρόνου στην Τουρκία.

Στην αντίστροφη μέτρηση προς τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε στις 10-11 Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει κανένα δείγμα που να επιτρέπει αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι θα στείλουν ένα ουσιαστικό μήνυμα δυσαρέσκειας.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ο ύπατος αρμοστής για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε πάρει εντολή από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Ιουλίου για να παρουσιάσει στα τέλη Αυγούστου τη λίστα με τις κυρώσεις μετά τις επαφές που θα έκανε με τις κυβερνήσεις, ο κατάλογος αυτό δεν υπάρχει.

Δείτε ακόμη: Οι εμβολιασμοί ξεκινούν – Τώρα ψάχνουν το … “αντίδοτο” για τους δύσπιστους. Πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να πετύχει την ανοσία της αγέλης

Τί θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους ηγέτες της Ε.Ε

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ που την προμηθεύουν με αμυντικό εξοπλισμό τον οποίο χρησιμοποιεί για να απειλήσει και να εκβιάσει άλλα κράτη – μέλη.

Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία οι οποίες έχουν σε εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ.

«Μετά από μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών έχουμε τα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου που είναι σαφέστατα για το πλαίσιο κυρώσεων για να ενεργοποιηθούν» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπενθυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο υπήρξε η αναφορά του πρωθυπουργού για το εμπάργκο όπλων».

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφουν ελπίδες για την υιοθέτηση της πρότασης αυτής από τις χώρες της Ε.Ε και κυρίως από τις τρεις παραπάνω χώρες που τα συμφέροντά τους είναι συνδεδεμένα με την Τουρκία.

Πιέζεται στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν

Σημαντική πτώση στην δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ενώ πτωτική πορεία εμφανίζει και το κόμμα του ακροδεξιού κυβερνητικού του εταίρου Μπαχτσελί το οποίο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εάν γίνονταν εκλογές άμεσα μπορεί να μην έμπαινε ούτε στη Βουλή.

Το κόμμα του Ερντογάν σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Ιουνίου 2018, σημειώνει πτώση από έξι έως 9,5 μονάδες σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Αντίθετα η αντιπολίτευση δείχνει δυναμική ανόδου.

Όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές ο Ερντογάν ενδεχομένως να εκπαραθύρωσε τον γαμπρό του από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να στείλει μηνύματα στην τουρκική γνώμη ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές.

Διαβάστε ακόμη τις κύριες ειδήσεις της ημέρας 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή