Μέτρα για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα διαρκέσουν και πότε θα δοθεί η επιδότηση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ένα τρίμηνο θα διαρκέσουν τα μέτρα της κυβέρνησης

Τουλάχιστον ένα τρίμηνο θα διαρκέσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας και την παρεπόμενη επιβάρυνση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ακριβές πλαίσιο των μέτρων αναμένεται να εξειδικεύσουν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ σήμερα το απόγευμα  έχει προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη με τις εταιρίες προμήθειας, τις οποίες αναμένεται να καλέσει να συμβάλουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές.

Επτά εκατομμύρια μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος

Τα κυβερνητικά μέτρα αφορούν περίπου επτά εκατομμύρια μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι συγκροτούν το 65% της ετήσιας κατανάλωσης.

Για την ενίσχυση των δικαιούχων πολιτών θα συσταθεί Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, το οποίο θα διοχετεύσει σε πρώτη φάση ποσό 150 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων.

30 ευρώ η μεγαβατώρα οι πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης για κάθε μήνα

Μέσου του Ειδικού Ταμείου θα επιδοτηθούν με το ποσό των 30 ευρώ η μεγαβατώρα οι πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης για κάθε μήνα, ποσό που μεταφράζεται σε εννέα ευρώ το μήνα.

Η ενίσχυση αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξαρτήτως παρόχου με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η ενίσχυση θα απορροφήσει το 80% των αυξήσεων για καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες το μήνα.

Άμεσα σε εφαρμογή

Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή και η επιδότηση θα φανεί στους καταναλωτές στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου.

Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι σημερινές συνθήκες στη διεθνή αγορά, θα εξεταστεί πιθανή επέκταση της στήριξης των καταναλωτών από το Ειδικό Ταμείο.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν πάντως ότι οι χειμερινές αυξήσεις θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς του πρώτου τριμήνου του 2022, ενδεχόμενο που σημαίνει ότι τα μέτρα θα πρέπει να επεκταθούν αντιστοίχως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή