Μέτρα στήριξης σε άλλους 100 κλάδους. Τι δήλωσε σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 38,7 δισ. ευρώ

Διευρύνεται ο αριθμός των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) κατά 100 εντός της εβδομάδας και έτσι τα μέτρα στήριξης θα καλύπτουν πλέον 1,8 εκατ αντί για 1,4 εκατ επιχειρήσεις, πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό προανήγγειλε από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έκανε σαφές ότι αυτή η διεύρυνση προκύπτει από την εικόνα της οικονομίας τον Μάρτιο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει παρέμβαση και για τις επιταγές, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα, ενώ σημείωσε ότι θα συνεκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου και τα δεδομένα από τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών αν θα υπάρξει τροποποίηση στο όριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που απαιτούνται ανά φορολογούμενο, ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπάρχει συνεννόηση με τον Γιάννη Βρούτση για τους μακροχρόνια άνεργους και την ενίσχυση τους.

Επίσης ανέφερε ότι το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σχεδιάζεται να επεκταθεί τον Απρίλιο, δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώνεται.Η  εικόνα, όπως εξήγησε, ο ΥΠΟΙΚ  είναι πολύ χειρότερη. με την εξάπλωση του κορωνοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από την επιδημία.

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών

Αναλυτικά, στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε για το ενδεχόμενο επέκτασης της προστασίας επιχειρήσεων και σε άλλους ΚΑΔ ότι “η οικονομία έπεται των ορθών αποφάσεων που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία”.

“Άρα, κάθε φορά ακολουθούμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες όσο πιο δραματικές είναι στη μετακίνηση προϊόντων και προσώπων, τόσο μεγαλύτερο το κόστος για την οικονομία”, επισήμανε.

Εξήγησε πως οι ΚΑΔ που τώρα εξαιρούνται συνδέονται με την κατάσταση της αγοράς τον μήνα Μάρτιο. “Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τα δεδομένα Μαρτίου. Ξέρουμε ότι πλέον τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Σας λέω από τώρα ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ διαφορετική. Θα είναι πιο δύσκολη. Γιατί προφανώς το μήνα Μάρτιο ένα κομμάτι επιχειρήσεων λειτουργούσε ικανοποιητικά τις πρώτες 15 μέρες και απογοητευτικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο” είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Εξήγγειλε πως οι “πρωτοβουλίες που λάβαμε θα είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που θα λάβουμε την άλλη εβδομάδα”.

Ανέφερε για τη “διεύρυνση των ΚΑΔ περίπου κατά 100” πως αφορά στην εικόνα για τον Μάρτιο αλλά “έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης” και τον Απρίλιο “οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε θα είναι πολύ πιο διευρυμένες”. Γιατί τότε το πλήγμα “θα είναι για όλους τους κλάδους”.

“Εκ των προτέρων σας λέω ότι η βοήθεια στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, θα είναι διευρυμένη τον μήνα Απρίλιο” είπε. Εξήγησε και μία άλλη πτυχή. Τον χρόνο. “Το κρίσιμο ερώτημα που έχουμε αντιμετωπίσουμε και δεν το ξέρουμε, δεν το ξέρει καμία χώρα στον κόσμο, είναι η ένταση και η έκταση του φαινομένου. Πόσο θα κρατήσει. Άρα οφείλουμε όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε να έχουν ως κριτήριο την εικόνα του σήμερα, την εικόνα αύριο, τη διάρκειά της, αλλά και τη μεθεπόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Όταν με το καλό βγούμε από αυτή τη θέση”.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η πρώτη προτεραιότητα ήταν “να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να πάρουμε τα μέτρα” και “σε συνέχεια, με τη διεύρυνση των κριτηρίων των ΚΑΔ ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις για 1,8 εκατομμύρια μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες που θα καλύπτονται από αυτές τις πρωτοβουλίες”.

Επίσης δήλωσε πως “καταφέραμε και διευρύναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δημοσιονομική περίμετρο και για τον Απρίλιο τα μέτρα θα είναι πολύ περισσότερα”.  Εξήγησε πως στο χθεσινό Ecofin καταγράφηκε το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη έχουν λάβει μέτρα ίσα με το 2% του ΑΕΠ. “Τόσα έχουμε πάρει και εμείς”, δήλωσε.

Για τους μακροχρόνια ανέργους ανέφερε πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας “αποφασίστηκε η επέκταση του επιδόματος για δύο μήνες και η κάλυψη των εργαζομένων που απολύθηκαν”. Πρόσθεσε πως “είμαστε εδώ για να δούμε πώς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και για τους μακροχρόνιους ανέργους”.

Για το θέμα των επιταγών προανήγγειλε απάντηση της κυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα.  Για το ύψος του αφορολογήτου και σε ερώτημα για πιθανή μείωσή του λόγω των συνθηκών απάντησε ότι “θα συνεκτιμηθεί ανάλογα με το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες γίνονται”. Είπε πως παρακολουθούνται σε ημερήσια βάση, αλλά “ένα κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματος πλέον καταναλώνεται ηλεκτρονικά και όχι με τη μορφή ρευστών διαθεσίμων”.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή