Θοδωρής Καλούδης

Μετράει «στραβές» ο Αλέξης Τσίπρας… – Από τη Ρένα Δούρου και τον Κατρούγκαλο μέχρι τη Μυρσίνη Λοΐζου

 

Του Θοδωρή Καλούδη-

Από τον Κατρούγκαλο μέχρι τη Μυρσίνη Λοΐζου… ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος. Και ο πρωθυπουργός μετράει τις «στραβές» αυτής της εβδομάδας, παρατηρώντας την άμμο στην κλεψύδρα του Μαξίμου να τελειώνει αργά και βασανιστικά.

 Τίποτα δεν είναι όμως τυχαίο…

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, ότι “η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου” (δηλώσεις που απέσπασαν τα ενθουσιώδη σχόλια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) μάλλον δεν είναι τυχαία και απηχεί την κατά Τσίπρα αντίληψη της Εξωτερικής πολιτικής της χώρας – όπως ίσως του την ψιθυρίζουν στο αυτί όσοι ελέγχουν τις γεωπολιτικές διευθετήσεις στην περιοχή μας.

[ Θυμίζουμε ότι ό ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως “η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μοντέλο και για άλλες διαφορές”. Και επίσης ότι διαβεβαίωσε δημόσια τον κ. Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, πως “η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας”. Άλλωστε ακόμα ηχεί στα αυτιά μας το «φάλτσο» του πρώην υπουργού του επί των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι στην Ανατολική  Μεσόγειο (δηλαδή στην… ΑΟΖ της Κύπρου) “δεν πρέπει να είμαστε μονοχοφάηδες”.

 Αλλά και οι τοποθετήσεις  των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη και Δουζίνα, κατά τη συνεδρίαση των υποεπιτροπών της διακοινοβουλευτικής συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Βουλή, ότι τα ελληνοτουρκικά πρέπει να λυθούν «με ένα έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία».]

Τυχαία δεν είναι επίσης η παραπομπή της Ρένας Δούρου για ποινικές ευθύνες της, κατά την άσκηση των καθηκόντων της, στις πλημμύρες της Μάνδρας και την καταστροφή στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 125 συμπολίτες μας, διαλύθηκαν οικογένειες, χάθηκαν περιουσίες και αλλοιώθηκε το φυσικό περιβάλλον. Η Κυρία Δούρου ήταν και παραμένει η εκλεκτή του Συστήματος Τσίπρα στην Περιφέρεια Αττικής. Το χαρακτηριστικά αποτυχημένο δείγμα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το «πουλέν» που δεν τράβηξε. Η προσωπική «στραβή» του Αλέξη.

Αλλά και η επιλογή της Μυρσίνης Λοΐζου, προσωπικά δεν βαραίνει τον πρωθυπουργό; Δεν αρκεί να είσαι κόρη ενός ταλαντούχου και αγαπημένου δημιουργού. Πρέπει να έχεις και τη στοιχειώδη ευαισθησία να υποστηρίζεις τη μνήμη του με αξιοπρέπεια. Και η Κυρία Λοΐζου δεν φάνηκε να την έχει. Οικειοποιήθηκε την τιμητική σύνταξη της μητέρας της. Και μάλιστα στην εποχή των μνημονίων εναντίον των οποίων έδινε μάχες η Κυρία αυτή. Και αυτό αρκεί για να αξιολογήσουμε την προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Γιατί οι εξοργιστικές  δηλώσεις της για τα θύματα της τρομοκρατίας δεν απέχουν πολύ από την αντίληψη που κυριαρχεί στην «Αριστερά της Αριστεράς» με την οποία επιθυμεί, κατά δήλωσή του, να συνδιαλέγεται και να συγκροτήσει “προοδευτικό μέτωπο” ο κ. Τσίπρας.

 Υπήρξαν και άλλες «στραβές» αυτή την εβδομάδα, που θα πρέπει να χάλασαν το κέφι του πρωθυπουργού: Τα επίσημα (ΑΑΔΕ) στοιχεία λ.χ. για την παγίδα φτώχειας στην οποία έχουν εγκλωβιστεί τα Ελληνικά νοικοκυριά. Συνολικά χάθηκαν εισοδήματα συνολικού ύψους 2,64 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2017, ενώ μόνον σε μια χρονιά (2017/2016) οι απώλειες έφτασαν στο 1 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι νοικοκυραίοι (60%), σύμφωνα με έρευνες του ΙΟΒΕ  και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, «δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα». Αιτία η παρατεταμένη κρίση την οποία ανακύκλωσε η δημοσιονομική πολιτική και η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Και αυτό είναι μια … λεπτομέρεια που μουντζουρώνει το success story του πρωθυπουργού.

Με όλες αυτές τις στραβές, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα είπαν να τον διασκεδάσουν λίγο. Και έβγαλαν στο αγαπημένο του «Documento» μια δημοσκόπηση στα μέτρα του. Η διαφορά από τη Ν.Δ. μειώθηκε, λέει το σχετικό αφιέρωμα – δώρο  στον πρωθυπουργό, στις 2,5 μονάδες. Να και ένα καλό «fake story» σε μια εβδομάδα με βασανιστικές αλήθειες…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή