Μια ανάσα από τη σύρραξη στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ στέλνουν 3.000 στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, στο… πουθενά κατέληξε η επικοινωνία Τζόνσον και Πούτιν

Oι ΗΠΑ στέλνουν 3.000 στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη

Σαν την ηρεμία πριν από θύελλα: η ποιητική αυτή έκφραση περιγράφει επακριβώς το σκηνικό που διαμορφώνεται πλέον με την ουκρανική κρίση, καθώς ο κίνδυνος ένοπλης σύρραξης παραμένει ως δαμόκλειος σπάθη, παρά τις προσπάθειες για διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

Χιλιάδες στρατιώτες σε Πολωνία, Ρουμανία και Γερμανία

Ενδεικτική της περιρρέουσας ατμόσφαιρας είναι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να στείλει 2.000 αμερικανούς στρατιώτες από το Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα, όπου εδρεύει το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι θα ενωθούν με τους 1.000 συναδέλφους τους που έχουν λάβει εντολή να παραταχθούν στη Ρουμανία. Από αυτούς, 1.700 στρατιώτες θα μεταβούν στην Πολωνία και άλλοι 300 στη Γερμανία. Το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε ότι οι στρατιώτες αυτοί κινούνται ανεξάρτητα από τα περίπου 8.500 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας από τον περασμένο μήνα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», και επανέλαβε τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιλέξει μια διπλωματική επίλυση της κρίσης, λέγοντας ότι «δεν πιστεύουμε ακόμη ότι έχει αποφασίσει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».

Ικανοποίηση στο ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με τη Μόσχα, λέγοντας ότι «είναι ένα ισχυρό σήμα της δέσμευσης των ΗΠΑ και έρχεται επιπρόσθετα άλλων πρόσφατων συνεισφορών τους στην κοινή μας ασφάλεια – περιλαμβανομένων 8.500 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο».

Πάντως, ο Νορβηγός πολιτικός υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων έχει αμυντικό και αναλογικό χαρακτήρα και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλα τα μέλη της συμμαχίας. Νωρίτερα, αμερικανική πηγή είχε δηλώσει στο AFP ότι «σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου και τις προτάσεις του υπουργού (Άμυνας Λόιντ) Όστιν, το υπουργείο θα μετακινήσει ανατολικότερα ορισμένες μονάδες που βρίσκονται σταθμευμένες στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «αυτές οι δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία».

Στο… πουθενά η επικοινωνία Πούτιν-Τζόνσον

Νωρίτερα, χωρις ουσιαστικό αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της ουκρανικής κρίσης. Μετά την επικοινωνία, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν τόνισε στον Τζόνσον ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί επαρκώς στις θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και ότι επίσης υποστήριξε πως η Ουκρανία υπονομεύει τις συμφωνίες του Μινσκ. Από το Λονδίνο, έγινε γνωστό ότι Πούτιν και Τζόνσον συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» στην ουκρανική κρίση.

Την ίδια ώρα, δορυφορικές εικόνες που διέρρευσαν στα ΜΜΕ αφορούν τοποθεσίες του ρωσικού στρατού τόσο στη δυτική Ρωσία, όσο και στη Λευκορωσία, αλλά και την Κριμαία. Τα τελευταία 24ωρα, έξι πλοία του ρωσικού στόλου μετέφεραν τουλάχιστον 60 τανκς, συνοδεία 1.500 στρατιωτών, μέσω της Μεσογείου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις τους. Σύμφωνα με αναφορές του Ουκρανού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 130.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορά τους.

Το χειρότερο σενάριο δεν έχει ακόμη αποφευχθεί

Από την πλευρά του Κιέβου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η διπλωματία συμβάλλει στην αποτροπή της απειλής μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αλλά το χειρότερο σενάριο δεν έχει ακόμη αποφευχθεί. Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις για να οργανώσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ευθυγραμμίζονται στις εκτιμήσεις τους ως προς την απειλή μιας ρωσικής επίθεσης.

Παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στην ΕΕ ζήτησε από τις Βρυξέλλες τρία πράγματα για να αποτραπεί η εισβολή της Ρωσίας:

  • «Πρώτον, να παραμείνετε σταθεροί και ενωμένοι ως προς το απαράδεκτο των ρωσικών τελεσίγραφων και απαιτήσεων».
  • «Δεύτερον, ολοκληρώστε τον κατάλογο των κυρώσεων που είστε διατεθειμένοι να εφαρμόσετε σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης, και κοινοποιήστε τον για να τις μάθουν οι Ρώσοι, ώστε να δουν τι τους περιμένει. Εξάλλου, ακούμε συζητήσεις για τη σοβαρότητα των κυρώσεων τον τελευταίο καιρό, αλλά είναι καιρός να γίνουμε συγκεκριμένοι, διαφορετικά η Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι πρόκειται απλώς για μπλόφα».
  • Τρίτον, παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια της και ιδιαίτερα την κυβερνοασφάλεια. Επισήμανε επίσης ότι η κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να επιλέξει τη βοήθεια που εκείνη θέλει να δώσει στην Ουκρανία, αλλά το κύριο είναι να επιδείξουν πολιτική βούληση και να ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας.

Η… περίεργη στάση της Γερμανίας

Η τελευταία ατάκα του Κουλέμπα μπορεί να θεωρηθεί και ως αιχμή για τη Γερμανία, η οποία έστειλε ως βοήθεια στην Ουκρανία 5.000… κράνη, προκαλώντας απορίες για τη στάση του Βερολίνου, το οποίο απαγόρευσε στην Εσθονία να παράσχει γερμανικής κατασκευής όπλα στο Κίεβο. Παράλληλα, η ρητορική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας απέχει πολύ από τις σκληρές δηλώσεις της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η στάση του Βερολίνου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία για τον αγωγό Nord Stream 2, ένα έργο που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη Γερμανία, μέχρις ότου αναπτύξει επαρκώς τις ΑΠΕ της και αρχίσει την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο. Αν σε αυτό προστεθεί και η πασιφιστική -στη βάση της- πολιτική της Γερμανίας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν, εύκολα γίνεται κατανοητή η στάση της χώρας εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή