Αγγελική Σπανού

Μια ανάσα πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας - Η πραγματική δοκιμασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προειδοποίησε στο τελευταίο διάγγελμά του ότι, αν χρειαστεί, θα ληφθούν και νέα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού. Η Παρασκευή ήταν μια μέρα που έφερε απογοήτευση στους ειδικούς που εμπλέκονται στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Το μποτιλιάρισμα στα διόδια και ο κόσμος στα νησιά προκάλεσαν προβληματισμό και ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην επαρχία. Και επειδή στην περιφέρεια ο μέσος όρος ηλικίας είναι υψηλός η τελευταία σύσταση που απευθύνθηκε στους εκδρομείς που πήγαν στα χωριά τους ή στα εξοχικά τους ήταν να συμπεριφερθούν σαν να είναι ήδη φορείς του ιού, δηλαδή να μην κυκλοφορήσουν εκτός σπιτιού.

Μέχρι στιγμής η εικόνα στη χώρα μας είναι τέτοια που επιτρέπει αισιοδοξία ότι δεν θα γίνουμε Ιταλία ούτε Ισπανία. Η έγκαιρη λήψη μέτρων, το κλείσιμο των σχολείων και όσα ακολούθησαν, είχαν καταλυτική επίδραση. Η αισιοδοξία ενισχύεται από το γεγονός ότι η οικονομική ελίτ της χώρας εν μέρει και σταδιακά ανταποκρίνεται στην έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμβάλει οικονομικά στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι η κορύφωση της πανδημίας δεν έχει έρθει ακόμη εδώ και ότι, πιθανότατα, η περίοδος του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το συμπέρασμα που έχει ήδη ανακύψει είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν αποδώσει. Με αυτό το σκεπτικό, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα που έχει τη γενική εποπτεία έχουν καταλήξει ότι η κλιμάκωση των μέτρων ωφελεί. Για το λόγο αυτό υπάρχει επιμέλεια στην πάταξη φαινομένων ανυπακοής και στην παραδειγματική τιμωρία όσων δεν σέβονται τους κανόνες. Η απαγόρευση των ταξιδιών στα νησιά για όσους δεν είναι εκεί φορολογικοί κάτοικοι και το κλείσιμο των μεγάλων πάρκων και αλσών είναι η πιο πρόσφατη απάντηση της πολιτείας στην κοινωνική ανευθυνότητα όσων δεν ακούν τις οδηγίες των ειδικών αντιμετωπίζοντας την καραντίνα σαν διακοπές. Θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η χαλαρή αντιμετώπιση του προβλήματος αποβαίνει μοιραία και ότι οι αυστηροί περιορισμοί λειτουργούν ευεργετικά. Η Ιταλία είναι πολύ κοντά. Η τραγωδία που συνεχίζεται εκεί είναι κοινό μας βίωμα. Το ερώτημα είναι αν αυτή η γνώση εσωτερικεύεται ή αν υπερισχύει η άρνηση προσαρμογής και ο ατομισμός. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα κριθούν πολλά. Αν υπάρξει ασυγκράτητη έξοδος στις παραλίες και στα βουνά, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει μια πολύ δυσάρεστη περίοδος για όλους μας. Είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο το “μένουμε σπίτι”, θα γίνει πολύ πιο δύσκολο αν επιβληθεί με τον δραματικό περιορισμό της ελευθερίας κίνησης όλων μας.