Μια ανασκόπηση του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και την ΕΕ από την κρίση του 2008 έως σήμερα.

    Πράσινο φως στο σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου
    Της Δάφνης Γρηγοριάδη

    Ξανά σε λειτουργία το λιανεμπόριο από 18 Ιανουαρίου: Ανοίγουν την επόμενη Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα, καθώς η αγορά έχει ήδη καταγράψει μεγάλες απώλειες. Ειδικά οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση για αυτόν τον λόγο θα επιτρέπεται στους καταναλωτές να εισέλθουν στα καταστήματα και να δοκιμάζουν τα προϊόντα, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε για δοκιμές στην πόρτα των καταστημάτων αλλά ακόμη και στον δρόμο. Οι υπόλοιποι κλάδοι πρόκειται να λειτουργήσουν  με την μέθοδο του click away.

    Ναι μεν αλλά: Aκόμη και αν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, δεν θα αντισταθμίσουν τις ζημιές μηνών. Ίσως  θα έπρεπε ειδικά για τον κλάδο αυτό να θεσπιστούν πρόσθετα μέτρα μιας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους με μηδενικό σχεδόν τζίρο. Όσο και αν βοηθά το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής , υπάρχει και το ζήτημα των οφειλών που πρέπει να διευθετηθεί.

    Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σημάδια βελτίωσης:  Ton μήνα Οκτώβριο , ο όγκος των πωλήσεων  κατέγραψε άνοδο 4,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020 σημείωσε αύξηση 4%. Ο τζίρος αυξήθηκε σε: Φαρμακευτικά-καλλυντικά είδη (29,9%), Βιβλία- χαρτικά (20%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (7,7%), Πολυκαταστήματα (6,8%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (5,6%) και Ένδυση- υπόδηση (5%). Παρά την βελτίωση του Οκτωβρίου, υπάρχει ο κίνδυνος πολλά καταστήματα να μην ξανανοίξουν λόγω των επιπτώσεων από τα παρατεταμένο lockdown. Ειδικά όσα είναι μικρού μεγέθους, ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

    H σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη: Η κατάσταση στο λιανεμπόριο είναι δύσκολη σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat  στην ΕΕ καθώς τον Νοέμβριο του 2020, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5,0% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020. Παρά τις έντονες απώλειες του Νοεμβρίου, οι μισές από τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα έχουν πλέον ανακτήσει το επίπεδο πωλήσεων  Φεβρουαρίου. Στη Δανία και τη Γερμανία, ο όγκος  λιανικών πωλήσεων υπερβαίνει το 8% πάνω από  επίπεδα προ  κρίσης. Οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα ανάκαμψης (αυτή τη στιγμή)  είναι η Βουλγαρία, η Γαλλία και η Σλοβενία. Οι έντονες μειώσεις των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αυστρία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο πρώιμο κλείσιμο καταστημάτων σε αυτές τις χώρες.

    Η σύγκριση με την κρίση του 2008: Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 είχε δραματικές επιπτώσεις στην βιομηχανία και στις κατασκευές  ωστόσο, οι επιπτώσεις  στο λιανικό εμπόριο ήταν συγκριτικά μέτριες καθώς το διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2008, ο συνολικός δείκτης όγκου λιανικής για την ΕΕ μειώθηκε κατά 1,7 μονάδες, σε σύγκριση με πτώση περίπου 22 μονάδων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 δηλαδή οι μειώσεις το 2020 ήταν πολύ πιο απότομες.

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή