Μια ήττα που θα τη βαφτίσουν «νίκη» αναζητούν στο Μαξίμου – Ο πρωθυπουργός όμως είναι δέσμιος των δηλώσεών του

 

Ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές – και μάλιστα με διαφορά ίση ή μεγαλύτερη από εκείνη που πέτυχε το 2014 (3,8%) απέναντι στη ΝΔ, αναδεικνυόμενος τότε στην κάλπη σε πρώτη πολιτική δύναμη – θα σημαίνει  για τον Αλέξη Τσίπρα απώλεια της ηθικής και πολιτικής  νομιμοποίησής του.

Αυτή είναι η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στελέχη των οποίων παραπέμπουν και στην πολιτική θέση που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει μετά τη νίκη του στις Ευρωεκλογές του 2014.

Είχε πει τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος ηθική και πολιτική …απονομιμοποίηση του Αντώνη Σαμαρά: «ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό». Και ακολούθως επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει εκλογές.

Από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των Ευρωεκλογών του 2014

Όσο και αν ορισμένοι παρατηρητές (κυρίως από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο) αναφέρουν σκωπτικά ότι «ουδέποτε τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα τον δέσμευαν απόλυτα, καθώς οι τόσες πολλές κωλοτούμπες που έχει κάνει και τα τόσα πολλά ψέματα που έχει πει αναδεικνύουν τη σοβαρότητα των λόγων του», το βέβαιο είναι ότι το βράδυ της 26ης Μαΐου θα είναι κρίσιμο για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις.

Αν όλες οι σημερινές ενδείξεις από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης επαληθευθούν, το κυβερνών κόμμα θα υποστεί σαφή ήττα στις Ευρωεκλογές και συντριπτική καθίζηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου κινδυνεύει να μην κερδίσει ούτε μία περιφέρεια, ενώ οι περισσότεροι υποψήφιοί του στους μεγάλους δήμους (που δημιουργούν τις εντυπώσεις) κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δεύτερου γύρου.

Ίσως γι’ αυτό ο πρωθυπουργός – γνωρίζοντας τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων του Μαξίμου – αναγκάστηκε να διορθώσει τη δήλωση που είχε κάνει στη Βουλή ότι «οι Ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» μετατρέποντάς τες, με νεότερη δημόσια δήλωση,  σε… δημοσκόπηση.

Παρ’ όλα αυτά μια σαφής ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Προφανώς για το ενδεχόμενο αυτό, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού και τα διάφορα «παπαγαλάκια» ανεβάζουν κάθε μέρα το ποσοστό της «διαχειρίσιμης ήττας», που σήμερα το είχουν φτάσει στο…5 με 7% διαφορά! “Έως το -7% θα είναι νίκη Τσίπρα και … ήττα Μητσοτάκη” υποστηρίζουν.

Ωστόσο, μια τέτοια διαφορά θα σήμαινε ανατροπή των αποτελεσμάτων των περασμένων εκλογών στο επίπεδο του 10%. Ακόμα και οι πιρουέτες του «ταλαντούχου Κυρίου Τσίπρα» θα είναι δύσκολο να δικαιολογήσουν αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά, όπως λένε τελευταία στο “Χριστιανικό” Μαξίμου, «ο Θεός είναι μεγάλος»…  Κοντός ψαλμός αλληλούϊα, λοιπόν.

Καμία δημοσίευση για προβολή