Mια κρίση πάντα φέρνει και ευκαιρίες: Οι κλάδοι που “ανεβαίνουν” στην  νέα κρίση

    Το 72% των εργαζόμενων στον τεχνολογικό τομέα στις ΗΠΑ σκέφτονται να παραιτηθούν από την εργασία τους

     

    Η μετάβαση από γενικές σε ειδικές μεταρρυθμίσεις: Έχοντας αναλογιστεί έστω τις γενικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή πιο ειδικών μέτρων για κάθε τομέα της οικονομίας. Η προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιηθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από τον καθορισμό νέων πολιτικών για την διαχείριση κρίσεων. Αναμφίβολα, η  ύφεση πέρα από συνέπειες, δημιουργεί και ευκαιρίες κάνοντας το εργατικό δυναμικό να αποκτά δημιουργική σκέψη για το πως  θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και φέρνοντας στην επιφάνεια καινοτόμες ιδέες.

    Οι κλάδοι που “ανεβαίνουν” στην  νέα κρίση: Το βέβαιο είναι πως θα αυξηθεί η  ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε όλους τους οικονομικούς τομείς την εποχή του εγκλεισμού. Το γεγονός ότι η τεχνολογία αποτελεί το μέλλον στις οικονομικές δραστηριότητες, είναι κάτι ευρέως γνωστό. Κανείς όμως δε περίμενε την επίσπευσή της τόσο άμεσα στην Ελλάδα, γεγονός που συμβάλει θετικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμη μεγαλύτερη άνθιση θα παρατηρήσουμε σε αμιγώς τεχνολογικές εταιρείες, όπου εκεί η άνοδος θα είναι κατακόρυφη.

    Η “πυραμίδα του Μάσλοου”: Φυσικά μεγάλη επιτυχία θα σημειωθεί και  στον κλάδο των τροφίμων, μιας και αποτελούν πρωταρχική φυσική ανάγκη. Αυτό αναδεικνύει την διαχρονική σημασία της πυραμίδας αναγκών του Μάσλοου, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος δίνει προτεραιότητα  στην κάλυψη των  βιοτικών του αναγκών. Τα φάρμακα αποτελούν επίσης βασική ανάγκη, πόσο μάλλον τώρα, που με την εξάπλωση της πανδημίας, ο κλάδος έχει σημειώσει υψηλές πωλήσεις.

    Oι ανεπηρέαστες τάσεις: Πέρα από τους παραπάνω κλάδους,  προοπτικές έχουν  και οι τομείς της ενέργειας καθώς και του περιβάλλοντος. Αυτό διότι έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αναγνωρισμένο θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη.

    Η προσαρμογή: Ίσως την νέα εποχή του κοροναϊού , να χρειαστεί να προσαρμοστούμε σε ένα διαφορετικό βιοτικό  επίπεδο, πιο κοντά στην βάση της πυραμίδας  με προτεραιότητα στον βιοπορισμό αλλά και στην ψυχική ισορροπία και  λιγότερη εξάρτηση σε υλικά αγαθά. Σε μια ύφεση ανάλογη του 2008, η λύση της εξίσωσης θα  ήταν απλή. Τα κράτη θα τόνωναν την πραγματική οικονομία  με ρευστότητα, μέχρι η κατανάλωση να φτάσει  στο βαθμό προ κρίσης και να αυξηθούν και πάλι τα επίπεδα απασχόλησης. Στην εποχή του κοροναϊού, αυτό που απουσιάζει  είναι μια νέα  κοινωνικο-οικονομική φιλοσοφία.

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή