Μια πρώτη ανάγνωση της πρότασης Κομισιόν. Καθοριστικές οι επιχορηγήσεις για  την οικονομία – Τι πρέπει να προσέξουμε.

    Της Δάφνης Γρηγοριάδη

    Πακέτο στήριξης 750 δις: Προτείνει η Κομισιόν (500 δις  επιχορηγήσεις και 250 δις δάνεια) για την περαιτέρω στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα μπορεί να λάβει  επιχορηγήσεις ύψους 22,5 δις και δάνεια ύψους 9,4 δις.

    Πότε θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα: Η πρόταση βασίζεται στο πλάνο Μέρκελ- Μακρόν και αν υπογραφεί,  τα επόμενα έτη τα κράτη της ΕΕ θα έχουν εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση.  Τα χρήματα αναμένουμε να λάβουν τα μέλη της ΕΕ έως το Φθινόπωρο του 2021 μιας και υπάρχει μια σειρά αρκετών διαδικασιών και εγκρίσεων που θα φέρουν καθυστερήσεις.

    Η ευθύνη  στις Κυβερνήσεις το 2020: Το νέο πακέτο στήριξης θα λύσει τα χέρια της ΕΕ τα επόμενα έτη η οποία θα έχει επαρκή απόθεμα για να τροφοδοτήσει τα κράτη-μέλη. Μέχρι τότε όμως, το βάρος σταθεροποίησης της οικονομίας  πέφτει κυρίως στα μέτρα των κυβερνήσεων.

    Τα κριτήρια: Tα  χρήματα θα δίνονται  χωρίς οι όροι να είναι ελαστικοί. Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα κριτήρια αξιολόγησης της ΕΕ και φυσικά η χώρα θα πρέπει να υπακούει στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Τυχόν απόκλιση από τα συμφωνηθέντα ή μια αρνητική αξιολόγηση της χώρας στις καθιερωμένες τριμηνιαίες εκθέσεις της ενισχυμένης εποπτείας,  μπορεί να φρενάρουν το άνοιγμα της κάνουλας.

    Οι επιχορηγήσεις: Oι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις πρόκειται να είναι επιπλέον των επιχορηγήσεων που έχουν συμπεριληφθεί ήδη στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό. Ύστερα από μερικούς υπολογισμούς-σύμφωνα  με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα- το 80% των επιχορηγήσεων που αναφέρει το σχέδιο της Κομισιόν πρόκειται να διατεθούν για την πραγματοποίηση δημόσιων επενδύσεων. Γεγονός που θα διευκολύνει την προσέλκυση ιδιωτικών άμεσων (ξένων)επενδύσεων.

    Είναι γνωστό ότι η δημιουργία μεγάλων δημόσιων έργων όπως γέφυρες, δρόμοι, κλπ. επιταχύνει την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες κοντά σε  αναβαθμισμένες περιοχές. Όσον αφορά το υπόλοιπο 20% των επιχορηγήσεων, αυτό θα δοθεί στον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να πυροδοτήσει 10πλάσιου ύψους  επενδύσεις.

    Αυτή η παραδοχή της Κομισιόν για ντόμινο ανάπτυξης, δημιουργεί το ερώτημα ποιοι είναι οι τομείς οι οποίοι θα επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία; Xρειάζεται  να δοθεί ρευστότητα σε  τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως η τεχνολογία και το περιβάλλον. Ένα άλλο ερώτημα αφορά την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Η Ελλάδα  τα έτη 2015,2016,2017 ήταν πρώτη σε απορροφητικότητα Ευρωπαϊκών κονδυλίων τύπου ΕΣΠΑ και πακέτο Γιούνκερ.  Παρόλα αυτά, δεν αποτυπώθηκε στον τότε ρυθμό ανάπτυξης εξαιτίας του υπέρογκου χρέους. Το τωρινό ερώτημα είναι σε τι βαθμό θα υπάρξει  απορροφητικότητα και αν θα φανεί αισθητά στο ΑΕΠ.

    Τα δάνεια: Η ιδέα περί δανείων είχε αποτελέσει μήλο της έριδος. Λογικό, μιας και τα δάνεια και το κόστος της αποπληρωμής “πέφτει” στο κάθε κράτος ξεχωριστά αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του  δημόσιου χρέους της κάθε χώρας. Στο κείμενο της Κομισιόν αποσαφηνίζεται ο τρόπος του δανεισμού, συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα χρήματα θα περάσουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και άρα δεν θα επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος. Βέβαια, αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχει πιθανότητα αύξησης του ιδιωτικού χρέους σε περίπτωση μη ομαλής αποπληρωμής τους.

    Το δημόσιο χρέος: Το γεγονός -σύμφωνα με την Κομισιόν- ότι τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος των κρατών, δεν σημαίνει ότι  δεν υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης του. Η αύξηση του δανεισμού μας  αναμένουμε ότι θα οδηγήσει στην αύξηση του δημόσιου χρέους σε ποσοστό της τάξεως  του 25%. Είναι κάτι το οποίο ανησυχεί και τον ΟΟΣΑ κυρίως για  τα αναπτυγμένα  κράτη, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες οικονομικές συνέπειες από τις αναπτυσσόμενες χώρες.  Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει  ήδη υπέρογκο χρέος  το οποίο αγγίζει το 175% του ΑΕΠ. Στόχος είναι η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης  μας για την όσο γίνεται ομαλότερη  εξυπηρέτηση του.

     

     

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή