Τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία σήμερα. Κυριαρχούν οι σταθεροποιητικές τάσεις στο εμπόριο

Αισιοδοξία στους παραγωγούς για καλύτερη πορεία στο δεύτερο τρίμηνο τους έτους, φέρνει θετικές ενδείξεις για τη ναυτιλία.

Σταθεροποιητικά κινείται το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς τα ναύλα για τα μικρότερα πλοία να αυξάνονται. Αυτό μπορεί να αντανακλά αυξημένη ζήτηση για μεταφορά εμπορευμάτων. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι – ένας από τους οποίους είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν τις εισαγωγές, με την ελπίδα ότι οι νέοι δασμοί του Προέδρου Trump στους Αμερικανούς καταναλωτές ξένων αγαθών θα ανακληθούν σύντομα.

Ασθενέστερη παραγωγή στην Ιαπωνία, έδειξε η δημοσκόπηση της Ιαπωνικής επιχειρηματικής συνείδησης Tankan που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η απαισιοδοξία στην αγορά, οφείλεται στο γεγονός ότι επηρεάζεται γενικά από τον αρνητικό κύκλο ειδήσεων των μέσων ενημέρωσης, που  δεν φιλτράρεται.

Η αναφορά των μέσων ενημέρωσης για τις εμπορικές εντάσεις έχει αντίκτυπο. Ωστόσο, τα σχέδια για να νέες επενδύσεις ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αποτέλεσαν τη βασική κινητήρια δύναμη για την εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης στα τέλη του περασμένου έτους και οι μεγάλοι κατασκευαστές ετοιμάζονται για σημαντικές αλλαγές.

Άλλο Ασία, άλλο Αμερική. Περισσότερες τέτοιες δημοσκόπησης πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, όπου  ερευνώνται διάφορα χαρακτηριστικά της αγοράς, κάτι που γίνεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην Γερμανία. Μια πτώση στο γερμανικό Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) είναι πιο πιθανό να αναθεωρηθεί υψηλότερα στους τελικούς αριθμούς.

Η αμερικανική δημοσκόπηση για το κλίμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες (ISM) των ΗΠΑ αναμένεται σύντομα όπως και η έρευνα για τις εξελίξεις στις  λιανικές πωλήσεις. Οι Αμερικανοί αναλυτές φαίνονται αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

“Δεμένη” η Βρετανική αγορά. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουν να κρατούν στάση αναμονής, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση γύρω από το Brexit.

Το Κοινοβούλιο πήρε τον έλεγχο του διαζυγίου μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου, που για πολλούς σημαίνει νέες ψηφοφορίες στη Βουλή, που η κυβέρνηση θα μπορεί και πάλι να τις αγνοήσει. με ενδεικτικές ψήφους (πάλι) τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να αγνοήσει (και πάλι). Αναμένεται ακόμα μία ψηφοφορία για το σχέδιο εξόδου της Τερέζα Μέι, καθώς οι προηγούμενες τρεις ήταν τόσο… εποικοδομητικές.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή