Μικρή πτώση στη Wall Street -H Fed δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα

H Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό και δεν προέβη σε δηλώσεις που θα τάραζαν τους επενδυτές. Έτσι τα πράγματα στη Wall Street κύλησαν με … μικρές απώλειες

Dow Jones υποχώρησε 0,48% στις 33.820 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,28% στις 14.051 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,08% στις 4.183 μονάδες.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών

Από το μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων, η μητρική της Google, η Alphabet, ανακοίνωσε κέρδη τα οποία ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα κέρδη ήταν 17,9 δισ. δολάρια ή $26,29 ανά μετοχή έναντι προσδοκίας για $15,82. Ηταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για $15,88 ανά μετοχή ενώ ξεπέρασε και το προηγούμενο υψηλό των $15,2 δισ. του προηγούμενου τριμήνου. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 34%, στα 55,3 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για άνοδο κατά 26% σε ετήσια βάση στα 51,70 δισ., αλλά κοντά στα 56,9 δισ. που είχε το τέταρτο τρίμηνο.

Η μετοχή της Αlphabet έκλεισε με άνοδο 3%.

Πτώση 2,8% σημείωσε η μετοχή της Microsoft παρά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. H εταιρεία κατέγραψε κέρδη 1,95 δολάριο ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης για $1,78. Τα έσοδα έφτασαν στα 41,71 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 41,03 δισ. Η Microsoft σημείωσε 19% ετήσια αύξηση εσόδων για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση που έχει σημειώσει η εταιρεία από το 2018, χάρη εν μέρει στις αυξημένες πωλήσεις υπολογιστών λόγω πανδημίας κορωνοϊού.

Απώλειες 3% κατέγραψε η μετοχή της Boeing. Η καθαρή ζημιά του αεροπορικού κολοσσού έφτασε στα 561 εκατ. δολάρια, υποχωρώντας κατά 80 εκατ. σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Είναι το έκτο διαδοχικό τρίμηνο που καταγράφει απώλειες. Η ζημιά ανά μετοχή κινήθηκε χαμηλότερα, από $1,11 ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο του 2020, στο $0,90 το ίδιο διάστημα του 2021.

Οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Στη δήλωση πολιτικής που ακολούθησε τη συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η Fed αναφέρει ότι “εν μέσω της προόδου στο μέτωπο των εμβολιασμών και της ισχυρής πολιτικής στήριξης, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχουν ενισχυθεί” τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ακόμη και οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού εμφανίζουν βελτίωση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που παραδέχθηκε επίσης ότι ανοδικά κινείται και ο πληθωρισμός.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών δεν φαίνεται επί του παρόντος να ανησυχεί τη Fed. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε, μάλιστα, την πρόθεση της Federal Reserve αφήσει τον πληθωρισμό να υπερβεί λίγο τον στόχο του 2% για “κάποιο χρονικό διάστημα”, προτού ξεκινήσει τη σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι η οικονομία απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο της Fed, σχόλιο που ερμηνεύεται ως σήμα για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο προσεχές μέλλον.

“Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είναι πιθανό να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος”, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, προσθέτοντας: “Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια προσαρμοστική στάση στη νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα στην απασχόληση και στον πληθωρισμό”.

“Όσον αφορά τα επιτόκια, συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στο τρέχον εύρος του μηδέν έως 0,25% έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας ευθυγραμμιστούν με τον στόχο της Επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός ανέλθει στο 2% και βρεθεί σε τροχιά να ξεπεράσει λίγο το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε επίσης ότι βλέπει μια λίγο μεγαλύτερη “αισιοδοξία” στις “αγορές μετοχών” και σε άλλους τομείς, αλλά απέδωσε το φαινόμενο αυτό σε άλλους παράγοντας και όχι τόσο στην νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

“Ορισμένες τιμές περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλές. Βλέπετε κάποια πράγματα στις κεφαλαιαγορές λίγο υπερτιμημένα. Αυτό είναι γεγονός. Δεν θα πω ότι δεν έχει καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική, αλλά έχει ωστόσο τεράστια σχέση επίσης με την εξέλιξη του εμβολιασμού και την επανεκκίνηση της οικονομίας”, δήλωσε ο Πάουελ.

“Αυτό είναι που στην πραγματικότητα κινεί τις αγορές τους τελευταίους μήνες”, πρόσθεσε ο Πάουελ.

Η Fed επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό μέχρι να υπάρξει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» στους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

  • Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε1,27% στα 63,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινήθηκε 0,55% χαμηλότερα στα 1.768 δολάρια ανά ουγγιά.

    Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διέγραψε τα κέρδη έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,21 δολ./ευρώ.

    Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,63%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή