Μικρό βηματάκι πίσω από τον Καλογήρου για το νέο Ποινικό Κώδικα μετά το μπαράζ αντιδράσεων

Το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το μπαράζ των αντιδράσεων για το νέο Ποινικό Κώδικα ο οποίος δέχθηκε ακόμα και σκληρή κριτική από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκτενή σημερινή ανακοίνωσή του κάνει ένα μικρό βήμα πίσω, ενώ την ίδια στιγμή κάνει λόγο για την αυτονόητη και καθιερωμένη διαδικασία (λες και ανακάλυψε την Αμερική) που ακολουθείται και τηρείται από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στα νομοσχέδια (και ειδικά αυτές των Κωδίκων) μέχρι την ψήφισή τους από την Βουλή.

Στο ένα βήμα πίσω που έκανε ο Μιχάλης Καλογηρού αναφέρει ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη έχει καταγράψει τα πρώτα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη διαβούλευση και ετοιμάζει την πρότασή του προς τις ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, η οποία αυτονόητα κινείται στην κατεύθυνση πάγιων πολιτικών που το ίδιο έχει αναπτύξει ήδη από το 2015 και μετά».

Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, «η αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του απειλούμενου πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ζήτημα της ευρύτερης οριοθέτησης της έννοιας της απειλής στο έγκλημα του βιασμού σε σχέση με την προτεινόμενη από τις επιτροπές, η ανάγκη επανεξέτασης του καθορισμού ορισμένων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων και η εισαγωγή στο σχέδιο κρίσιμων αντιρατσιστικών διατάξεων που είχε εισηγηθεί και ψηφίσει η Κυβέρνηση».

Παράλληλα, στην προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, επαναλαμβάνεται για ακόμη μια φορά, στην ανακοίνωση, ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προγραμματίζεται συνάντηση με τους τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, για την ερχόμενη, Τρίτη 19.3.2019.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία των προέδρων των ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών των σχεδίων του νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

[more]

Η κλασική διαδικασία που τηρείται

Ακόμη, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «τα σχέδια νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση συνιστούν τις προτάσεις των ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που συγκροτήθηκαν δυνάμει του άρθρου 76 παρ. 6 του Συντάγματος, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης» και συνεχίζει:

«Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή της «διαδικασίας των κωδίκων» και αποσκοπεί στο να εξασφαλιστεί η συνοχή και η συστηματικότητα των προβλέψεών τους. Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο κάθε νομοθετήματος ψηφίζεται στο σύνολό του, όπως διαμορφώνεται από τις εργασίες των ειδικών επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου (δικαστές, καθηγητές νομικής, δικηγόροι).

Στη διαδικασία της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει τα σχέδια των επιτροπών λειτουργούν ως βάση συζήτησης, αλλά όχι ως τελικά κείμενα προς ψήφιση από το υπουργείο, αφού αμέσως μετά τη διαβούλευση, οι επιτροπές θα συγκληθούν εκ νέου για να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της διαβούλευσης.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η διαβούλευση είναι μια ουσιαστική διαδικασία συζήτησης για τις τυχόν αναγκαίες αλλαγές επί των σχεδίων, η οποία τηρείται και αφορά ακόμη και τις προτάσεις του ίδιου του υπουργείου προς τις ειδικές επιτροπές». Τέλος, αναφέρει η ανακοίνωση ότι «η επιστημονική αρτιότητα και η ηθική ποιότητα των συμμετεχόντων στις επιτροπές αποτελεί εξάλλου την ύψιστη δυνατή εγγύηση σχετικά».

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή