Μικρότερη ανάπτυξη βλέπει ο ΟΟΣΑ. Τι αλλαγές ζητά σε συντάξεις, φορολογία, δημόσιο

Στο δρόμο που χάραξε το ΔΝΤ κινείται ο ΟΟΣΑ. Στην ετήσια έκθεσή του βλέπει μικρότερη ανάπτυξη εφέτος και ζητά να τηρηθούν τα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμιστικοί στόχουι της χώρας, η έρευνα του ΟΟΣΑ υποδεικνύει στην κυβέρνηση τρόπους για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, με τρόπο φιλικό για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις. Με απλά λόγια το τρίπτυχο είναι «μαζέψτε έσοδα, κόψτε κρατικές δαπάνες, κάνετε αλλαγές στη φορολογία, κρατείστε χαμηλά τις συντάξεις, προχωρείστε στις ιδιωτικοποιήσεις».

Καμπανάκι για την ανάπτυξη

Ο ΟΟΣΑ κατεβάζει κι άλλο τον πήχη  της ανάπτυξης εφέτος στο 2% για το 2018 έναντι 2,3% των ήδη αναθεωρημένων προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών.  Στην τελευταία έκθεση του ο Οργανισμός κρούει τον κώδωνα για την τελευταία θέση που έχει η χώρα μας  στο επιχειρηματικό περιβάλλον παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει.

Λάθος η φορολογία

Ο Οργανισμός επιμένει σε περαιτέρω  μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Κύρια αιχμή του η  κατάργηση τωμ υφιστάμενων φοροαπαλλαγών όπως και των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ.

Επισημαίνει ότι ενώ οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί, η απόδοση των φόρων και τα φορολογικά έσοδα είναι χαμηλά, ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ: η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος σε εισπραξιμότητα, μετά το Μεξικό και την Ιταλία.

Θεωρεί ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι περίπλοκο και αποθαρρύνει την συμμόρφωση των πολιτών προς τις υποχρεώσει τους , ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει τη μαύρη οικονομία και μειώνει έτσι τα κρατικά έσοδα.

Στόχος οι συνταξιούχοι

Περισσότερα σε λέξεις

Οι συνταξιούχοι παραμένουν στο στόχαστρο. Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η  η ενίσχυση του ΑΕΠθα είναι μεγαλύτερη με χαμηλότερες συντάξεις.  Αν επιτευχθεί η αύξηση του πραγματικού ορίου συνταξιοδότησης κατά 3 έτη (το οποίο δρομολογείται από τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν αποφασιστεί)  η έκθεση θεωρεί ότι θα προσφέρει 7,5% επιπλέον μονάδες ΑΕΠ. Προτείνει επίσης την ενοποίηση των διαφορών προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης και επιδομάτων

“Αλλάξτε το δημόσιο”

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επίπτωση τους στην οικονομική ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η πιο ισχυρή “ένεση” θα δοθεί από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Θεωρεί ότι αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο (αυτές που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ή δρομολογούνται), τότε το ΑΕΠ θα επιταχυνθεί περαιτέρω κατά 15% περίπου έως το 2060. Αν υπάρξουν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, τότε η επιτάχυνση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 25%.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει επίσης να αυξηθεί η αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών με διαρκή παρακολούθηση αλλά και να υπάρξει αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Προτείνει την ενίσχυση των έργων πολιτικών απασχόλησης, αλλά και ουσιώδεις παρεμβάσεις για να εκσυγχρονιστεί  το εκπαιδευτικό σύστημα.

Υψηλά πλεονάσματα έως το 2060

Θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο  και υποστηρίζει ένα πρόσθετο πακέτο μεταρρυθμίσεων – θεωρώντας δεδομένο ότι η Ελλάδα θα κάνει πράξη όσα έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές. Βλέπει επίσης ότι θα υπάρξει επίτευξη των στόχων περί πρωτογενών πλεονασμάτων το 2018-2019. Αλλά εκτιμά ότι θα παραμείνουν τα υψηλά πλεονάσματα, στο 2,2% του ΑΕΠ, έως το 2060. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη.

Φτωχό επιχειρηματικό περιβάλλον

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλά αυτό παραμένει φτωχό. Παραθέτει διάγραμμα στο οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη του Οργανισμού  αναφορικά με την διευκόλυνση που παρέχει η χώρα στον επιχειρηματικό τομέα. Δείχνει ότι και το 2018 η παγκόσμια κατάταξη με βάση το Doing Business Report της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκει την Ελλάδα στην τελευταία θέση (μεταξύ της ομάδας κρατών που εξετάζει ο ΟΟΣΑ).

Με δυό λόγια

Η συνταγή των διεθνών οργανισμών είναι η ίδια: Μεταρρυθμίσεις, μείωση μη παραγωγικών κρατικών δαπανών, σύγχρονο φορολογικό σύστημα με μεγαλύτερη βάση φορολογούμενων, έλεγχος των δημοσιονομικών.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή