Μήνυμα αλλαγής πορείας το φορολογικό – Βάζει φρένο στην υπερφορολόγηση. Επιχειρεί διορθωτικές κινήσεις ανακούφισης για πολίτες και επιχειρήσεις

 

Δεν ανατρέπονται “με ένα νόμο” οι συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της κρίσης και λάθος πολιτικών της πρόσφατης περιόδου, αλλά κάτι αρχίζει και κινείται με το νέο φορολογικό  που ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή. Είναι το πρώτο μήνυμα της νέας κυβέρνησης για αλλαγή πορείας.

Και μπορεί η φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στη Βουλή, “φρένο στις επιβαρύνσεις – γκάζι στην ανάπτυξη”  να αποτυπώνει – με υπέρμετρη ίσως δόση αισιοδοξίας – την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει σε κίνηση την πραγματική οικονομία, έγκυροι παρατηρητές ωστόσο επισημαίνουν ότι “το «κανονικόμετρο» της οικονομίας μας μάλλον μένει ακόμα κολλημένο”.

 Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κινείται σε συνθήκες ήπιας ανάκαμψης, χωρίς να υπάρχουν ακόμη ισχυρές βραχυμεσοπρόθεσμες ενδείξεις μιας ισχυρής επεκτατικής δυναμικής. Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σε επίπεδο προσδοκιών, κυρίως μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, όμως η συμπεριφορά θεμελιακών μεγεθών της οικονομίας παραμένει καχεκτική.

  • Με αυτά τα δεδομένα – και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας –  το φορολογικό επιχειρεί διορθωτικές κινήσεις με στόχο να ανακουφίσει, σε ένα στοιχειώδες επίπεδο, πολίτες και επιχειρήσεις που ταλαιπωρήθηκαν στο παρελθόν. Τα στοιχεία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων μας βεβαιώνουν, ότι, με το σχέδιο νόμου και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23%, τα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και τα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στους πιο αδύναμους:

  • Πέφτει από 22% στο 9% ο συντελεστής φόρου για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης στα άτομα με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής, άνω του 80%.
  • Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί και προβλέπει ενίσχυση των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.
  • Μειώνεται ο Φ.Π.Α. στα βρεφικά είδη και στα παιδικά καθίσματα από 24% σε 13%.
  • Μειώνεται ο Φ.Π.Α. στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες από 13% σε 6%.
  • Εξαιρούνται οι πολύτεκνοι από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού.

Δεν είναι πολλά και δεν ανατρέπουν “εδώ και τώρα” την υπερφορολόγηση, τη φτώχια ή τις ανισότητες, αλλά τουλάχιστον είναι κινήσεις που δείχνουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, “με το καλημέρα”, στο επίπεδο της κοινωνικής ευαισθησίας.

Τι προβλέπει το φορολογικό για την ενίσχυση των επενδύσεων

Η επενδυτική πρωτοβουλία ενισχύεται μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με  μια δέσμη διατάξεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου  για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.
  • Θέσπιση υπό όρους της απαλλαγής νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
  • Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων.
  • Εξορθολογισμός της φορολόγησης των stock options.
  • Ενίσχυση των νέων αγροτικών σχημάτων, καθώς θα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή του 10%.

Παράλληλα, το φορολογικό επιχειρεί να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα για να δημιουργήσουν και να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις  ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με το φορολογικό επιδιώκεται η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας. Έτσι μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22%, που ήδη εφαρμόστηκε με το νέο φορολογικό:

  • Αναστέλλεται η καταβολή Φ.Π.Α. στις οικοδομές με άδεια από 1/1/2006 και μετά, διευκολύνοντας την πώληση αδιάθετων ακινήτων.
  • Αναστέλλεται η επιβολή φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων για τρία χρόνια.
  • Μειώνεται κατά 40% ο φόρος για  δαπάνες λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισής τους. Στόχος η τόνωση των δεκάδων επαγγελμάτων γύρω από την οικοδομή, ωραιότερα κτίρια και πόλεις, διάχυση της πράσινης οικονομίας και εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το τελευταίο νοικοκυριό.Τι άλλο προβλέπει ο νέος νόμος

Το νέο φορολογικό επιχειρεί επίσης, τομές κατά της φοροδιαφυγής, καθώς γενικεύεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενώ καθιερώνεται ότι όλοι -μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και εισοδηματίες- θα πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους μόνο μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι “η φορολογική δικαιοσύνη με διεύρυνση της βάσης των φορολογούμενων, με την αποκάλυψη των αδήλωτων προσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”.

Ταυτόχρονα, όμως, ο νέος νόμος προβλέπει να πριμοδοτούνται οι δαπάνες που προάγουν την ανάπτυξη και την κοινωνική ευθύνη. Σε αυτό το πλαίσιο εισάγονται κίνητρα για  χρήση οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων και χορηγείται έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για παροχές προς εργαζόμενους όπως, για παράδειγμα, οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή