Μήνυμα Μπάιντεν με πολλούς παραλήπτες: Η Αμερική επιστρέφει – Γιατί η νέα εξωτερική πολιτική τρομάζει την Τουρκία

Τις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τη νέα κυβέρνηση περιέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και μέσω της ομιλίας του έστειλε μήνυμα σε διάφορους παραλήπτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η τακτική του απομονωτισμού των ΗΠΑ και των διμερών συμφωνιών που προήγαγε ο Ντόναλντ Τραμπ τελειώνει.

«Θα διορθώσουμε τις συμμαχίες μας και θα εμπλακούμε ξανά με τον κόσμο, όχι για τις προκλήσεις του χθες, αλλά του σήμερα και του αύριο. Η ηγεσία των ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσει στην αυξανόμενη αυταρχικότητα, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών της Κίνας να ανταγωνιστεί την Αμερική και την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να βλάψει τη δημοκρατία μας», είπε ο Μπάιντεν και σε πολλά σημεία του κόσμου άρχισε η ανησυχία.

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, όπως τα περιέγραψε ο ίδιος έχουν ως εξής:

  • Αύξηση του αριθμού των προσφύγων που δέχονται οι ΗΠΑ στις 125.000 από 15.000 που είναι σήμερα.
  • Πάγωμα της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Γερμανία.
  • Τέλος σε κάθε αμερικανική στήριξη προς τις επιθετικές επιχειρήσεις στον πόλεμο της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων.
  • Άμεση απελευθέρωση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.
  • Επαφές με όλους τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, ώστε να ξαναχτιστούν οι δημοκρατικές συμμαχίες που είχαν ατροφήσει τα τελευταία χρόνια λόγω παραμέλησης ή και κακοποίησης.
  • Όσον αφορά στην Κίνα, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε κάθε μέτωπο που θα κρίνει ότι θίγονται τα συμφέροντα ή οι προθέσεις τους, αλλά και θα συνεργαστούν με το Πεκίνο όταν πρέπει.

Έμμεση αναφορά στην Τουρκία

Ο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Ιράν, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστό τι μέλλει γενέσθαι με την συμφωνία για τα πυρηνικά της χώρας, ωστόσο η αναφορά του σε αυξανόμενη αυταρχικότητα μπορεί να ερμηνευτεί και ως «καμπανάκι» για την Τουρκία και τον Ερντογάν, το καθεστώς του οποίου ο Μπάιντεν έχει περιγράψει ως τέτοιο. Επίσης, η εκπεφρασμένη θέση του Μπάιντεν για ενίσχυση και επέκταση της δημοκρατίας στη Δύση, έρχεται σε σύγκρουση με την «μέθοδο Ερντογάν».

Άλλωστε, η τηλεφωνική συνομιλία Σάλιβαν-Καλίν έδειξε ότι σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον διατεθειμένες να αφήνουν την Τουρκία να «κάνει τα δικά της», όπως ίσχυε επί Τραμπ. Αντιθέτως, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ κατέστησε σαφές στον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου ότι οι θέσεις της Ουάσινγκτον είναι αδιαπραγμάτευτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή