Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Αυτοί είναι οι όροι για ελληνοτουρκικό διάλογο (video)

Κυριάκος Μητσοτάκης Σαρλ Μισέλ
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής – «Μιλλιέτ»: Ξεκινούν ελληνοτουρκικές συνομιλίες εντός 10 ημερών στο Βερολίνο – «Πρόβα διαλόγου» τα άρθρα Δένδια και Τσαβούσογλου στην «Καθημερινή»

Ο δρόμος του διαλόγου με την Τουρκία είναι ανοιχτός αλλά έχει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Το μήνυμα είναι σαφές και εστάλη από τον Κυριάκο Μητσοτάκης προς τον Ταγίπ Ερντογάν:

«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το μήνυμα Μητσοτάκη ήρθε την ώρα που  κορυφώνεται η διαμεσολάβηση Βερολίνου και Ουάσιγκτον με στόχο Ελλάδα και Τουρκία να βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου , ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση».

Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε ότι το επόμενο δεκαήμερο είναι εκείνο που θα καθορίσει και τις εξελίξεις μετά την πρώτη υπαναχώρηση Ερντογάν και την απόσυρση του Oruc Reis.

Επανέλαβε, ωστόσο, κατηγορηματικά ότι «το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», και προειδοποίησε πως  «μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες».

Μιλιέτ: Διάλογος εντός 10 ημερών στο Βερολίνο

Η παρέμβαση Μητσοτάκη έρχεται εν μέσω πολλαπλών μηνυμάτων που δείχνουν ότι ο διπλωματικός μαραθώνιος για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας μπαίνει στην τελική ευθεία.

Η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ γράφει σήμερα ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει εντός δέκα ημερών στο Βερολίνο. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι , η Άγκυρα δεν βλέπει αρνητικά την έναρξη διαλόγου. Και προσδιορίζει τον χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Κατά τις ίδιες πηγές η διαμεσολαβητική πρωτοβουλία Μέρκελ έχει ενταθεί, και η Αγκυρα φέρεται να έχει θέσει τρία αιτήματα:

  • Σε πρώτο στάδιο να γίνουν συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε χαμηλό επίπεδο και στην συνέχεια εάν χρειαστεί σε υψηλό επίπεδο.
  • Να υπάρξουν συνομιλίες χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να μην συμμετέχει η Γαλλία στην διαδικασία του διαλόγου.

«Πρόβα διαλόγου» από Δένδια – Τσαβούσογλου

Σε πρώτη «πρόβα διαλόγου» παραπέμπουν και τα άρθρα του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή».

Τα άρθρα αποτυπώνουν την σημαντική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές, δίνουν όμως και σήμα αναβαθμισμένων κινήσεων προσέγγισης έστω και σε αναγνωριστικό επίπεδο.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «οι μονομερείς διεκδικήσεις δεν συνιστούν διαφορές», δηλώνει ετοιμότητα της Ελλάδας να συζητήσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για την Χάγη.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • Μία και μοναδική διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
  • Είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της διαφοράς αυτής ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
  • Μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά, τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. ..Αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια την Τουρκία.

Τσαβούσογλου: Διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζητά «διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις» στην ανατολική Μεσόγειο και γράφει ότι οι «βασικοί στόχοι της Τουρκίας είναι ξεκάθαροι»:

  • Δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων.
  • Προστασία των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας έναντι μαξιμαλιστικών και υπερβολικών διεκδικήσεων θαλασσίων ορίων.
  • Προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού των κερδών.
  • Δημιουργία ενός γνήσιου, συμπεριληπτικού, δίκαιου και ισότιμου μηχανισμού ενεργειακής συνεργασίας των υποθαλάσσιων πόρων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη

Το απόγευμα,οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Το τηλεφώνημα έγινε ενόψει την συνόδου κορυφής της ΕΕ και σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή