Μήνυμα Πεκίνου στη Μόσχα: Ζητά αυτοσυγκράτηση και επίλυση του ουκρανικού με πολιτικά μέσα

Διακριτικές αποστάσεις από τη στρατηγική της κλιμάκωσης που η Μόσχα ακολουθεί στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία παίρνει το Πεκίνο, ένας από τους σταθερούς συμμάχους του Πούτιν από την έναρξη του πολέμου.

Μήνυμα Σι

Συγκεκριμένα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον πρόεδρο του κόμματος Ενωμένη Ρωσία Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Πεκίνο ότι η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στην Ουκρανία θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα επιλύσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια με πολιτικά μέσα, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι είπε επίσης στον Μεντβέντεφ ότι ελπίζει πως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ενωμένη Ρωσία θα μπορούν να προωθήσουν την επικοινωνία και να παρέχουν την σύνεση για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, πρόσθεσε το Xinhua. Η Κίνα, αν και έχει αρνηθεί ως σήμερα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εν τούτοις έχει πάρει διακριτικά αποστάσεις από διάφορες κινήσεις της Ρωσίας, μεταξύ αυτών και οι απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

«Χωρίς όρια» στρατηγική σύμπραξη

Από την πλευρά του, ο Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, μάλιστα, αυτοπαρουσιάζεται και ως πιθανός διάδοχός του), ο οποίος μετέβη αιφνιδίως στο Πεκίνο και είχε συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο για την «χωρίς όρια» στρατηγική σύμπραξη Ρωσίας-Κίνας, όπως και για την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να αναλύσει περαιτέρω τα χαρακτηριστικά της σύμπραξης αυτής.

«Συζητήσαμε την συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνώντων κομμάτων στην Κίνα και τη Ρωσία και τη διμερή συνεργασία εντός της στρατηγικής μας σύμπραξης, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής. Επίσης, συζητήσαμε και διεθνή θέματα, προφανώς και τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες μας ήταν χρήσιμες», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Ρώσος πολιτικός.

Η Κίνα, μαζί με την Ινδία, θεωρούνται ως οι δύο χώρες που έχουν αναλάβει να… διασώσουν την οικονομία της Ρωσίας από τις δυτικές κυρώσεις, καθώς έχουν αυξήσει δραματικά τις εισαγωγές σε ρωσικό πετρέλαιο -αν και με μεγάλες εκπτώσεις-, ουσιαστικά ακυρώνοντας το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Δύση. Επίσης, το Πεκίνο συνεχίζει μέσω διαφόρων οδών να εξάγει στη Ρωσία προϊόντα και υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στα διάφορα πακέτα κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή