Μήνυμα στην Τουρκία από τον Τζέφρι Πάιατ: ”Σταματήστε να κλιμακώνετε με προβοκατόρικες ενέργειες”

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ.

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει να κλιμακώνει με «προβοκατόρικες ενέργειες» έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ την ίδια ώρα που η Τουρκία δια του υπουργού Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ όχι μόνο επιβεβαίωνε ότι ο «Πορθητής» έχει κάνει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ανακοίνωνε ότι η Άγκυρα ήδη προχωρά και σε δεύτερη.

Μιλώντας από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας όπου βρέθηκε για την τελετή παραλαβής από την αεοροπορία στρατού 70 ελικοπτέρων «Kiowa» και «Chinook», ο κ. Πάιατ τόνισε, παράλληλα, ότι «τώρα είναι η ώρα για διάλογο».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, δε, την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Σαββατοκύριακο που χαρακτήρισε την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ ως «ένα ιδιαίτερα προκλητικό βήμα» που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η δήλωση του κ. Πάιατ

Δημοσιογράφος: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητούν προκειμένου να λάβουν μέτρα κατά τις βίαιης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα σχόλιο;

Πάιατ: Θα σας πω δύο πράγματα: Πρώτα από όλα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κοινή αντίληψη όσον αφορά τις εξελίξεις για τη θάλασσα ανοιχτά της Κύπρου και συγκεκριμένα έχουν το ίδιο ενδιαφέρον προκειμένου να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από την Τουρκία.

Μίλησα ξεκάθαρα για τα θέματα αυτά την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια σχόλιά μου στην Ουάσινγκτον και το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε την σταθερή άποψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι ώρα διαλόγου και όχι για περαιτέρω προβοκατόρικες ενέργειες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]