Μήνυση-κόλαφο κατά Τόσκα, Σκουρλέτη, Δούρου και άλλων κατέθεσε χαροκαμένη γυναίκα

Ενα λουλούδι στην περίφραξη του οικοπέδου όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι 26 συνανθρωποί μας, στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

Μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και της εκθέσεως ανθρώπινων ζωών σε κίνδυνο κατέθεσε η χαροκαμένη μάνα και σύζυγο Βαρβάρα Βουκάκη. Η μήνυση στρέφεται κατά συγκεκριμένων θεσμικών προσώπων (και όχι μόνο) που είχαν άμεση εμπλοκή με την τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα η χήρα του Γρηγορίου Φύτρου και μητέρα της 13χρονης Εβίτας Φύτρου και του 11χρονου Ανδρέα Φύτρου, στρέφεται κατά των: Ηλία Ψινάκη Δημάρχου Μαραθώνος, Ρένας Δούρου περιφερειάρχου Αττικής, Ιωάννη Καπάκη πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νικολάου Τόσκα πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμοδίου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Σκουρλέτη υπουργού Εσωτερικών, Σωτήριου Τερζούδη πρώην αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνου Τσουβάλα πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επίσης και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Η μήνυση κατατέθηκε από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της Βασίλη Καπερνάρο και Ηλία Γ. Σιδέρη και σαφέστατα προσδίδει μια νέα δυναμική στην έρευνα που διεξάγεται από τους εισαγγελείς για τη «Μαύρη Δευτέρα» του τόπου μας που άφησε πίσω της 96 νεκρούς

Καπερνάρος: «Εγκληματικές ευθύνες»

Με τη μήνυσή της, η χήρα του Γρ. Φύτρου ζητεί την ποινική τιμωρία των παραπάνω προσώπων, επισημαίνοντας πως ο θάνατος των μελών της οικογένειας της αλλά και των υπολοίπων συμπολιτών μας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν ο κρατικός μηχανισμός και οι εντεταλμένοι λειτουργοί του λειτουργούσαν όπως ορίζει ο νόμος.

Όπως δήλωσε ο κ. Καπερνάρος, μετά την κατάθεση της μήνυσης, υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες και αδιάσειστα στοιχεία που στοιχειοθετούν τα συγκεκριμένα αδικήματα ενώ η μήνυση της οικογένειας θα ανοίξει το δρόμο για τη διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή.

«Καταθέσαμε μήνυση με στοιχεία που αποδεικνύουν την υπευθυνότητα και τη συνυπευθυνότητα όλων των μηνυομένων από εμάς, μεταξύ των οποίων είναι και ο υπουργός Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός Τόσκας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπερνάρος τονίζοντας πως την ερχόμενη Δευτέρα η μήνυση θα πρέπει αμελλητί να διαβιβαστεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος.

[more]

Στη μήνυσή της η χήρα του Γρ. Φύτρου αναφέρει τα εξής για το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου που ξεκληρίστηκε η οικογένειά της στην προσπάθειά της να σωθεί από τις φλόγες: «Την ημέρα της καταστροφής βρισκόμουν στην εργασία μου, στο κέντρο της Αθήνας και επικοινωνούσα συνεχώς με το σύζυγό μου, ο οποίος βρισκόταν με τα τέκνα μας στην οικία μας στο Μάτι. Από κάποιο χρονικό σημείο και μετέπειτα δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους. Ώρες μετά, ο σύζυγος μου και ο υιός μου βρέθηκαν απανθρακωμένοι, ενώ η κόρη μου, βρέθηκε μέσα στη θάλασσα, όταν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, φλεγόμενη, πήδηξε από γκρεμό πολλών μέτρων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν το θάνατο τα τρία μέλη της οικογένειάς μου, περιγράφονται σε σωρεία δημοσιευμάτων ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, και είμαι πλέον βεβαία ότι ο θάνατός τους, όπως και ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας, θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι εντεταλμένοι λειτουργοί του, λειτουργούσαν, όπως ο νόμος ορίζει».

Η χήρα Φύτρου κάνει λόγο για ευθύνες του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, αναφέρει πως οι «υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι υπάλληλοι και ο ίδιος ο δήμαρχος, ομολόγησαν και αποδέχθηκαν ότι ήταν ανίκανοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες στα διοικητικά όρια του Δήμου».

Επίσης επικαλείται στη μήνυσή της το γεγονός της επιτυχούς εκκένωσης από το Δήμο Αθηναίων των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα για να επισημάνει πως «σε αντιδιαστολή με το Δήμο Αθηναίων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Μαραθώνος, αντιλαμβάνονται επιδερμικά την προστασία και πρόληψη δασών, περιβάλλοντος, κατοικιών και κατοίκων…».

«Δεν υπήρχε σχέδιο»

Βαριές ευθύνες όμως, κατά τη μηνύτρια, προκύπτουν και για την περιφέρεια Αττικής η οποία «ήταν παντελώς απούσα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς» αλλά και για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «που δεν προσέφερε απολύτως τίποτα για την αποτροπή της πυρκαγιάς».

Η κυρία Βουκάκη κάνει επίσης λόγο για ευθύνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνοντας μεταξύ άλλων, στη μήνυσή της: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε σχέδιο διαχείρισης πυρκαγιάς της ευρύτερης περιοχής. Η περιοχή που επλήγη, δε, περισσότερο, το Μάτι, μια περιοχή ιδιαιτέρως δασώδης, δεν περιλαμβανόταν στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη θερινή περίοδο του 2018. Καμία υπηρεσία, ούτε ο Δήμος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν ενημέρωσε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, ότι πρέπει οι ένοικοι να εγκαταλείψουν εγκαίρως τις εστίες τους, για να προστατευθούν. …Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς και ενώ πλήθος κόσμου είχε βγει με τα αυτοκίνητα του, για να κατευθυνθεί – άγνωστο προς τα ποια κατεύθυνση, αφού δεν υπήρχαν εντολές και οδηγίες – αποκλείστηκε η κυκλοφορία της Λεωφόρου Μαραθώνος. Λόγω της απόλυτης ασυνεννοησίας και σύγχυσης μεταξύ των αρμοδίων δημοσιών λειτουργών και υπηρεσιών, δεν αποκλείστηκε ο παραλιακός δρόμος που οδηγούσε από τη Ραφήνα στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Σε αυτόν τον δρόμο κατευθύνθηκαν πολλά οχήματα, από την αποκλεισμένη Λ. Μαραθώνος, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια μου. Στο δρόμο αυτό, υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση ενώ η φωτιά μαίνονταν πολύ κοντά στο δρόμο … Οι επιβάτες ενστικτωδώς εγκατέλειψαν τα οχήματα τους για να συνεχίσουν πεζοί προς τη θάλασσα για την προστασία τους. Εκεί η φωτιά πέρασε κυριολεκτικά από πάνω τους και τους κατέκαψε. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, βρέθηκαν απανθρακωμένοι, ο σύζυγος μου και ο υιός μου. ..».

Τα πολιτικά πρόσωπα

Για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, η χήρα Φύτρου υπογραμμίζει καταρχάς στη μήνυσή της πως στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Όπως λέει, «αρμόδιος υπουργός ήταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός «προστασίας του πολίτη», με την ευθύνη της πολιτικής προστασίας ήταν ο Νικόλαος Τόσκας».

Ενδεικτικά, στη μήνυσή της για τις ευθύνες των αρμοδίων υπουργών αναφέρει τα εξής: «Οι μηνυόμενοι, Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού και η παραίτηση του έγινε δεκτή. Επίσης, αντικαταστάθηκαν ο αρχηγός της Αστυνομίας Τσουβάλας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Τερζούδης, αφού προφανώς κρίθηκαν ανεπαρκείς εκ του αποτελέσματος. Όμως, το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε ο άμεσος πολιτικός προϊστάμενος και υπεύθυνος για το συντονισμό και καλή λειτουργία όλων των ανωτέρω, Παναγιώτης Σκουρλέτης, δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται στον ίδιο βαθμό με τους υπολοίπους παραιτηθέντες, υφιστάμενους του. Και τούτο, διότι, οι ευθύνες των δύο υπουργών προκύπτουν ξεκάθαρα από τον επιχειρησιακό ρόλο που ανέλαβαν εκ της θέσεως τους, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την 23.07.2018. Στις διαδοχικές συσκέψεις που διεξήγοντο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι δύο Υπουργοί, απεκδύθηκαν του πολιτικού τους ρόλου και ανέλαβαν επιχειρησιακά καθήκοντα. Μάλιστα, σε όλα τα δημοσιεύματα, γίνεται σαφής διαχωρισμός της «ενημέρωσης» που είχε ο πρωθυπουργός στο κέντρο Επιχειρήσεων, από τον «συντονισμό στο έργο της κατάσβεσης» που είχαν αναλάβει οι δύο υπουργοί».

Πηγή: Law and Order.gr

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή