Μείωση πλεονασμάτων: Tι θα αλλάξει στην οικονομία και στους δημοσιονομικούς στόχους

 

Μείωση του στόχου πλεονάσματος:  Kάτω του 3,5%  θα έχει η Ελλάδα για φέτος, λόγω των έκτακτων απρόσμενων εξελίξεων, δηλαδή της εξάπλωσης του κορoναϊού και της έντασης του μεταναστευτικού. Τα δύο γεγονότα δημιουργούν την ανάγκη χρήσης έκτακτων κονδυλίων για την αντιμετώπιση τους , αλλά και οικονομικές ανισορροπίες στην εγχώρια οικονομία. Η μείωση του στόχου του πλεονάσματος, καθώς και ο μη υπολογισμός των δαπανών του μεταναστατευτικού και της αντιμετώπισης του ιού, έχουν ως σκοπό την άμβλυνση των δημοσιονομικών συνεπειών των δύο αυτών έκτακτων γεγονότων και την τόνωση της ανάπτυξης αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Το πλάνο των πλεονασμάτων: H Eλλάδα , στο πλαίσιο επιστροφής της στην κανονικότητα από το 2022 και μετά, θα έχει στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα  τα οποία  θα υπολογίζονται όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με μεθόδους που είναι σύμφωνες με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρώπης. Σε αντίθεση, οι μέχρι τώρα στόχοι είχαν συμφωνηθεί ειδικά για την Ελληνική περίπτωση. Εφεξής, οι στόχοι των πλεονασμάτων θα μειωθούν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ανάλογα με τις επιπτώσεις που είχε στην καθεμία η αντιμετώπιση του κορωνοϊού .

Η μείωση του  πλεονάσματος  στο 2,2% έως το 2060 και τα νέα δεδομένα:  Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί στην κοινή γνώμη είναι πως ο στόχος του  2,2% από το 2023 έως το 2060  που  θα ισχύει ,  αφορά μια μέση εκτίμηση  που θα κυμαίνονται τα πλεονάσματα με βάση τις προβλέψεις για την ανάπτυξης της Ελληνική οικονομίας και δεν αποτελεί ετήσιο στόχο μέχρι και το 2060. Θα ήταν άλλωστε παράλογο να τεθούν τόσο μακροπρόθεσμοι ετήσιοι στόχοι. Ο υπολογισμός των πλεονασμάτων ενδέχεται να αλλάξει, αν οι διεθνείς εξελίξεις επιδεινώσουν την οικονομία. Όσον αφορά το πόσο θα μειωθεί το πλεόνασμα για το τρέχον έτος, η μείωση που περιμένουμε υπολογίζεται σε 0,5%.  Στα μάτια των δανειστών είναι θετικό πως η Ελλάδα, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα βγήκε  στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια  και πως μέχρι τώρα πάντα έπιανε τους στόχους.

Τι θα αλλάξει στην οικονομία: Σε μια περίοδο που η χώρα έχει αυξημένα έξοδα και μειωμένα έσοδα λόγω των απρόβλεπτων διεθνών εξελίξεων, η μείωση των πλεονασμάτων θα επιτρέψει στην οικονομία να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα συσσώρευε   για την  επίτευξη πλεονάσματος ύψους 3,5%, για την στήριξη των επιχειρήσεων και την τόνωση της κατανάλωσης.  Η Ελλάδα,  επιπρόσθετα από τις υπόλοιπες χώρες , είναι πιο ευάλωτη σε μια νέα κρίση ,καθώς δεν έχει ανακάμψει ακόμα πλήρως και οφείλει να στηρίξει περαιτέρω την πραγματική οικονομία σε μια αναπτυξιακή πορεία.

Καμία δημοσίευση για προβολή