Μήπως συγκεκριμένοι ήχοι σας τρελαίνουν; Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει

    Μήπως ορισμένοι καθημερινοί ήχοι προκαλούν σας προκαλούν μια υπερβολική συναισθηματική αντίδραση, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλούν κανέναν άλλο;  Μασάει ο διπλανός σας και νιώθετε μίσος?

    Κι όμως, ο κυριολεκτικός ορισμός της «μισοφωνίας» είναι το μίσος για τον ήχο.  Ωστόσο , ένα άτομο με μισοφωνία δεν μισεί όλους τους ήχους. Είναι ευαίσθητo μόνο σε ορισμένους ήχους. Και αυτοί οι ήχοι είναι συνήθως μοναδικοί για κάθε άτομο. Αν και κάθε ήχος μπορεί να γίνει πρόβλημα για ένα άτομο με μισοφωνία, πολλοί είναι θόρυβοι στο παρασκήνιο. Κανείς δεν ξέρει γιατί ένας ήχος θα γίνει έναυσμα όταν άλλοι δεν το κάνουν. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί ορισμένοι άνθρωποι ή ήχοι επηρεάζουν ένα άτομο και όχι ένα άλλο.

    Η «μισοφωνία» είναι μία διαταραχή, που τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι αιτία της μισοφωνίας είναι η υπερσυνδεσιμότητα ανάμεσα στο ακοολογικό και στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, ένα τμήμα του που ευθύνεται για την παραγωγή συναισθημάτων.

    Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από μισοφωνία έχουν αυξημένη σύνδεση μεταξύ του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου, όπου ακούμε ήχους και των περιοχών ελέγχου κινητήρα που σχετίζονται με το στόμα, το λαιμό και το πρόσωπο, όπου μασάμε και χρησιμοποιούμε το στόμα μας.

    “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι για άτομα με μισοφωνία, υπάρχει ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ των ακουστικών και κινητικών περιοχών του εγκεφάλου – θα μπορούσατε να την περιγράψετε ως υπερευαισθητοποιημένη σύνδεση”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Sukhbinder Kumar.

    «Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια τέτοια σύνδεση στον εγκέφαλο για την πάθηση». Μισοφωνία κυριολεκτικά σημαίνει μίσος για τον ήχο και, για τα άτομα με αυτόν, η σκανδάλη είναι συνήθως τυχόν ήχοι που προέρχονται από το στόμα.

    Η αντίδραση μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ήπια αηδία και αίσθημα άγχους έως πανικό και επιθυμία φυγής.

    Περίπου 6% έως 20% των ανθρώπων πιστεύεται ότι επηρεάζονται και συχνά αρχίζει να εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 12 ετών – και συχνότερα στα κορίτσια.

    Μπορεί πραγματικά να επιβαρύνει την κοινωνική ζωή των πασχόντων καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τους ήχους αυτούς.

    Ποιοι είναι όμως οι ήχοι που μπορεί να προκαλέσουν τα αρνητικά αυτά συναισθήματα? 

    ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟ HEALTHMAG.GR 

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή