Μισό δις κάθε μήνα θέλει να εισπράξει η εφορία από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Να συνεχίσει στον εξαιρετικά προσοδοφόρο δρόμο που χάραξε το 2018 επιχειρεί και φέτος η εφορία μέσω παρεμβάσεων στο πεδίο της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το ποσό που αναμένεται να εισπράττει κάθε μήνα ανέρχεται σε μισό δισ. ευρώ, είτε μέσω κατασχέσεων είτε άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, με στόχο να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα έσοδα ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ που εισέπραξε το 2018.

Οι παρεμβάσεις που αναμένονται

– περαιτέρω αυτοματοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης. Η φορολογική διοίκηση θα αποστέλλει μαζικά τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια στις τράπεζες και θα προχωρά ταχύτατα η διαδικασία δέσμευσης των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου

– με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των ρυθμίσεων οφειλών θα συνδεθεί το ύψος του ακατάσχετου ορίου σε τραπεζικό λογαριασμό με την συνέπεια τα αποπληρωμής. Στην πράξη ο φορολογούμενος που έχει αποπληρώσει σημαντικό μέρος της ρυθμισμένης οφειλής του θα παίρνει ως “δώρο” αυτόματη αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Το ακατάσχετο όριο είναι σήμερα 1.250 ευρώ και ισχύει μόνο για έναν τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει κάθε φορολογούμενος στο taxisnet.

– συνεχής επικαιροποίηση των στοιχείων των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου που δίνονται στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι στο δικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν αναρτηθεί τα στοιχεία των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ

– κεντρικοποίηση των διαδικασιών λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία δυο κέντρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα πρότυπα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας. Με την λήψη των αποφάσεων για επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε κεντρικό επίπεδο η φορολογική διοίκηση επιχειρεί να επιταχύνει και να κάνει πιο αξιόπιστες και διαφανείς τις σχετικές διαδικασίες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή