Μητσοτάκης: Αυξάνονται οι δόσεις για φόρους και ΕΝΦΙΑ- Σφοδρή σύγκρουση με Τσίπρα για οικονομία, μέτρα και εργασία

Φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απαντώντας στην «ώρα του πρωθυπουργού» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού. Επίσης, υερασπίστηκε το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο όπως είπε έχει πρότυπο τη σοσιαλδημοκρατία και δήλωσε ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, ενώ αντιπαρατέθηκε με σφοδρότητα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ερχόμαστε να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Μπορώ λοιπόν σήμερα να ανακοινώσω ότι οι οφειλές Μαρτίου έως και το Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο και μάλιστα από το 2021» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ. «Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώσουν τις φετινές τους υποχρεώσεις σε 8 μηνιαίες αντί τριών διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρίες σε 8 δόσεις αντί έξι μηνιαίων και οι ιδιοκτήτες σε έξι αντί για πέντε. Ο στόχος πάντα είναι να διευκολυνθεί η ρευστότητα των φορολογουμένων», είπε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επανέρχεται στη λογική επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων. “Όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις φετινές τους υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου ύψους 2%. Στόχος είναι να πληρώσουνε λιγότερο φόρο, αλλά και να ενισχυθούν τα ταμεία».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε ότι παρουσιάζει μία ωραιοποιημένη κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε: «Αν τα πράγματα επί ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνανε τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με σχεδόν δέκα μονάδες»;

«Αν τα πράγματα σήμερα πηγαίνουν όσο άσχημα τα παρουσιάσατε σήμερα γιατί η εικόνα της κοινωνίας – δεν θα αναφερθώ στις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την πρόθεση ψήφου – αλλά σε εκείνες τις πιο ουσιαστικές μετρήσεις που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η εικόνα αυτή είναι εντελώς διαφορετική;», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το Eurogroup μας συγχαίρει για την έκταση της οικονομικής αντίδρασης και τα μέτρα που έχουμε πάρει για τον έλεγχο της πανδημίας».

Εξήγησε πως «αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης της πορείας της οικονομίας είναι η εμπιστοσύνη στις αγορές: Όταν εσείς δανειστήκατε τελευταία, βγήκατε με επιτόκιο 3,9%, εμείς με 1,57%».

«Μπορέσαμε να εξασφαλίσαμε από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ένα πολύ σημαντικό μερίδιο, που όμως θα στηρίξει την οικονομία όχι φέτος αλλά από το 2021», είπε έπειτα ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: «Ρίξατε πολύ πριν έρθει ο κοροναϊός το καράβι σε ξέρα»

Από την αρχή της συνεδρίασης, ο ερωτών κ. Τσίπρας σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό. «H δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει κάτι μοναδικό. Παραλάβατε τον Ιούλιο του 2019 μία οικονομία να τρέχει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% , παραλάβατε μία οικονομία που έχει ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλαιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια και ενώ κερδίσατε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι το 2% και το 2,5% και το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης πετύχατε το πρωτοφανές κατόρθωμα, μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες μία οικονομία που είχε 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τον Οκτώβρη του 2019 πολύ πριν έρθει ο κοροναϊός, πολύ πριν έρθει η πανδημία να τη βυθίσετε στην ύφεση. Εσείς που είχατε υποσχεθεί ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι κατόρθωμα του κοροναϊού. Αυτό είναι επιτυχία δική σας (σ.σ. απευθύνεται στον πρωθυπουργό) και του κ. Σταϊκούρα, του οικονομικού επιτελείου, όλων των ίδιων ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια γνωρίζανε πώς να βυθίσουν μία οικονομία στην ύφεση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε :

“Ρίξατε πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός το καράβι σε ξέρα. Η αποτυχία σας στην οικονομία που είναι καθολική προηγείται του κορωνοϊού. Μετά βεβαίως ήρθε η πανδημία», συμπλήρωσε και τόνισε: «Και επειδή δεν είμαστε μίζεροι και δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση στηρίξαμε την προσπάθεια και λέμε ότι ορθώς συντονίστηκε σχετικά έγκαιρα η χώρα με τις οδηγίες της παγκόσμιας υγειονομικής κοινότητας».

Εκτίμησε ακόμα πως «από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζομένων που οι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να τους κρατάνε και θα τους απολύουν».

Καμία δημοσίευση για προβολή