Aυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη σε Ερντογάν για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα

Κοινό, ηχηρό μήνυμα έστειλαν στην Τουρκία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ηγέτης της Κύπρου συναντήθηκε  για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν τα βήματά τους έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου με τις γεωτρήσεις, αλλά και εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη του μήνα, η οποία είναι πιθανό να αποτελέσει την αφορμή για την πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό, σημειώνοντας πως ο κ. Αναστασιάδης είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ ουσιαστική, καθώς, όπως είπε, το Κυπριακό βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή. Ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί το σταθερό μέλημα Ελλάδας και Κύπρου για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία πως δημιουργεί προβλήματα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την παραβατική συμπεριφορά της.

«Αντιλαμβάνομαι πως τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί, συνοδευόμενη και από μία συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι στρατηγικές επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται.

«Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτήν την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η Μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως στο πλαίσιο της ΕΕ γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και καλωσόρισε τον κ. Αναστασιάδη «σπίτι του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Ελλάδα, η οποία, είπε ανέφερε, παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι «θα μας δοθεί η ευκαιρία της ενημέρωσης και του προβληματισμού ενόψει των απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ, που, δυστυχώς, αναδεικνύει και αποδεικνύει μία έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία».

Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το μέλλον. «Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα αλλά δυστυχώς τα όσα ακολούθησαν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μία καλύτερη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Mάλιστα,  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ την Κυριακή ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει μήνυμα στην Αγκυρα τονίζοντας ότι «αν ο Τούρκος πρόεδρος θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τότε θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» , ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Real FM), προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Έρντογαν δεν θα πρέπει να θεωρηθεί «συγχωροχάρτι» για την τουρκική προκλητικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους συμβολισμού πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις του κ. Αναστασιάδη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί με την αμερικανίδα διπλωμάτη Τζέιν Χολ Λουτ.

Στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε  και το μείζον ζήτημα του προσφυγικού, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση των ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Άγκυρα απειλεί ανοικτά την Ευρώπη για ολική κατάρρευση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό.

Η σημερινή συνάντηση κλείστηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ολλανδία, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο πρόεδρο και συμφωνήθηκε το επόμενο ραντεβού να γίνει στην Αθήνα. Όπως είχε δηλώσει τότε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία για τις διαβουλεύσεις με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμμένει στη θέση περί “κοινής αξιοποίησης των υδρογονανθράκων” στην Κύπρο, καλώντας μάλιστα τη Λευκωσία να «το ξανασκεφτεί, προτού είναι αργά». «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθεί το μονοπάτι των μονομερών ενεργειών και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τον ορυκτό πλούτο της περιοχής» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Απείλησε επίσης λέγοντας ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει οριστικά την τουρκοκυπριακή πρόταση, τότε «η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο τις δραστηριότητες στις αδειοδοτημένες περιοχές». Όσον αφορά την πρόσφατη πρόταση του κ. Αναστασιάδη, υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε κάτι ρεαλιστικό» σ’ αυτήν και δεν γίνεται αποδεχτή από την Τουρκία.

Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, μετά την αποστολή τουρκικών πλοίων-γεωτρύπανων, με στόχο την πραγματοποίηση εξορύξεων σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία – σύμφωνα με την Κύπρο – βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή