Μητσοτάκης από το πανεπιστήμιο του Τόκιο: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση, στην πορεία για βιώσιμη ανάπτυξη

Τα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα της οικονομίας και τον συνδυασμό της με πολιτικές κοινωνικής συνοχής περιέγραψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάλεξή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, που διοργάνωσε η σχολή Δημόσιας Πολιτικής για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Ανάπτυξη παρά τις κρίσεις

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει σε οικονομικό επίπεδο στη χώρα μας. «Οι επιχειρήσεις μας έχουν αναπτυχθεί έχοντας αυτοπεποίθηση και δυναμισμό κι αυτό ακριβώς είπα σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς και επενδυτές στην Ιαπωνία, όταν τους συνάντησα χθες και νωρίτερα σήμερα» ανέφερε και στη συνέχεια επιχείρησε να εξηγήσει σε πανπιιστημιακό ακροατήριο πώς η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση της ΝΔ και του ίδιου κατάφερε να επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και να αναπτυχθεί, παρά τις διαρκείς εξωγενείς κρίσεις που προκαλούσαν μεγάλ προβλήματα σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όταν εξελέγη, είχε ήδη καταστήσει σαφές το όραμά του στον ελληνικό λαό. «Τους είπα ότι ήθελα να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη στη χώρα, να βάλω τη χώρα σε τροχιά υψηλότερης ανάπτυξης, να επαναφέρω τη μακροοικονομική σταθερότητα, αλλά κυρίως να γίνω ο Πρωθυπουργός που θα απελευθερώσει τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να γίνει ένας αξιόπιστος ευρωπαϊκός και διεθνής εταίρος με μια ενεργητική προσέγγιση στην προσπάθεια διαμόρφωσης των εξελίξεων στην περιοχή μας».

«Έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες»

Υπογράμμισε, δε, ότι «πιστεύω ότι σε περιόδους κρίσης πρέπει να είσαι ριζοσπαστικός αλλά και πρακτικός. Ηγούμαι μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης αλλά πιστεύω πως καταφέραμε να είμαστε αρκετά φιλελεύθεροι στις οικονομικές μας πολιτικές και αρκετά προοδευτικοί στις κοινωνικές μας πολιτικές, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής μας ασφάλειας. Και πιστεύω ότι δεν υπάρχουν εγγενείς αντιφάσεις, ιδεολογικές αντιφάσεις, στο να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε αυτές τις πολιτικές», ενώ τόνισε ότι «παρά τις αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο -και υπάρχουν πολλές- η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση, στην πορεία για βιώσιμη ανάπτυξη. Σαφώς έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες. Και, παράλληλα με όλα τα πιο ισχυρά οικονομικά στοιχεία, ίσως το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η ανάκαμψη συνοδεύτηκε από τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας».

Αύξηση μισθών

«Πιστεύω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια έχουμε επιτύχει σε πολλούς από αυτούς τους στόχους. Η Ελλάδα σήμερα απέχει μόνο ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα “ξεκλειδώσει” σημαντικές νέες δεξαμενές κεφαλαίων που μπορούν να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία», και προσέθεσε ότι τα πρώτα τέσσερα χρόνια δόθηκε έμφαση στη μείωση φόρων. «Τα επόμενα τέσσερα χρόνια -εφόσον ο λαός μάς εμπιστευτεί ξανά- θα επικεντρωθούν στην αύξηση των μισθών», είπε τονίζοντας ότι για το σκοπό αυτό, θα υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές για να αποκτήσουν κίνητρα οι επιχειρήσεις για να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και έκανε αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας ότι «στη δική μας γειτονιά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο γείτονα -και αναφέρομαι στην Τουρκία. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε, να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία και ότι δεν θα υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε λοιπόν έναν πρόσθετο λόγο για να είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς την Ουκρανία στη μάχη που δίνει για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος».

Καμία δημοσίευση για προβολή