Μητσοτάκης από Τρίκαλα : Προσέχετε όλοι για να μείνετε ανοικτοί – Πώς οδηγήθηκε στην απόφαση για το τρίτο lockdown. Γιατί αγωνιούν οι ειδικοί να μην γίνει Θεσσαλονίκη η Αθήνα. Τρομάζουν τα “ορφανά” μεταλλαγμένα κρούσματα

Μητσοτάκης Τρίκαλα

Περιοδεία Μητσοτάκη στη Θεσσαλία : «Προσέχετε για να μείνετε ανοικτοί»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του περιοδεία σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες αλλά και καταστηματάρχες, οι οποίοι αγωνιούν για την τύχη του λιανεμπορίου λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μιλώντας σήμερα στα Τρίκαλα σήμερα με καταστηματάρχες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι  «πρέπει να προσέχετε για να μείνετε ανοιχτοί», ενώ επιβεβαίωσε ότι θα πηγαίνουμε έτσι, με αυστηροποίηση και χαλάρωση των μέτρων, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Αποφασισμένος να λάβει μέτρα

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώνεται καθημερινά τόσο για τα επιδημιολογικά δεδομένα όσο και για τις προγνώσεις που κάνουν οι ειδικοί, μελετώντας τους διάφορους δείκτες, ήταν αποφασισμένος από την προηγούμενη εβδομάδα, να λάβει μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Δείγμα των προθέσεων του είχε δείξει, άλλωστε, από την περασμένη εβδομάδα όταν σε τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχε επισημάνει ότι «όπως είδαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή», και πως αν χρειαστεί αλλαγή στρατηγικής «δεν θα διστάσουμε».

Με αυτό τον τρόπο, προανήγγειλε ουσιαστικά ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να επιτρέψει την επανάληψη του περασμένου Νοεμβρίου καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για την οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε επισημάνσεις ειδικών ότι θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Αττική να βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση με αυτήν που βρέθηκε η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο καθώς, με δεδομένο το μέγεθος και τον πληθυσμό της, θα πιεζόταν στα όρια της κατάρρευσης το ΕΣΥ, ενώ η ανάκαμψή της θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες.

Σε διαρκή επιφυλακή το κυβερνητικό επιτελείο

Ως εκ τούτου, το κυβερνητικό επιτελείο ήταν απολύτως έτοιμο να προβεί σε άμεσες παρεμβάσεις αν αυτό υποδείκνυαν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αναφερόμενος στις επιδημιολογικές εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης θα είναι πάντα δυναμική. «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τρόμος των ειδικών για τα “ορφανά” μεταλλαγμένα κρούσματα

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί λόγω της αυξημένης διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κοροναϊού και στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 66 μεταλλαγμένα κρούσματα που υπολογίστηκαν σε διάστημα 10 ημερών, μεταξύ 13 και 23 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, εφόσον οι υπολογισμοί είναι μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, ο πραγματικός αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι αρκετά μεγαλύτερος – ίσως και τριψήφιος.

Οι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Αττική, η οποία φαίνεται να είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Κρήτη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται κάποια ορφανά κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίζονται στην πρωτεύουσα και που μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένη διασπορά του ιού.

Μάλιστα φαίνεται πως τα μεταλλαγμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη δεν προκαλούν τόσο πονοκέφαλο στους ειδικούς, καθώς θεωρούνται ελεγχόμενα, ενώ τα περισσότερα σχετίζονται με ταξίδι από το Ντουμπάι.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο  αναμένονται τα αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό δειγμάτων από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως το πρόβλημα στην Αττική με τα μεταλλαγμένα είναι μεγάλο.

Η τακτική του ακορντεόν και το πρόβλημα των εμβολίων

Με την του ακορντεόν, φαίνεται ότι  θα πορευτεί από δω και πέρα η κυβέρνηση, η οποία θα ενημερώνεται κάθε Παρασκευή για τις εισηγήσεις των ειδικών και στη συνέχεια θα ανακοινώνει διορθωτικές κινήσεις, προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος εμβολιασμού έχει «πάει πίσω» λόγω των αργών ρυθμών παράδοσης πανευρωπαϊκά, στην κυβέρνηση καλούνται να βρουν τις κατάλληλες ισορροπίες ανάμεσα στην επιδίωξη της ανοσίας, την προστασία της δημόσιας υγείας και τις αντοχές της οικονομίας.

Στόχος είναι να ξεπεραστούν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες οι επόμενοι δύο μήνες καθώς θεωρείται ότι από τον Απρίλιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα τόσο λόγω των εμβολιασμών όσο και λόγω της βελτίωσης του καιρού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή