Μητσοτάκης : Επιταχύνονται οι έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου σε έξι περιοχές. Η Ελλάδα, εκτός από χώρος αποθήκευσης, μπορεί να γίνει και παραγωγός φυσικού αερίου

Μητσοτάκης φυσικό αέριο

Την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυση φυσικού αερίου σε έξι περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αξιοποιώντας τη γενικότερη συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την απόφαση της Ε.Ε να απεγκλωβιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα στοχεύει να έχει μια ξεκάθαρη ιδέα μέχρι το 2023 για το αν διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να αξιοποιήσει και ότι έχει ενδείξεις για πιθανά αποθέματα, κάτι που κάνει την κυβέρνηση «αισιόδοξη».

«Αν έχουμε σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές μας με τον εθνικό μας πλούτο», πρόσθεσε.

Έρευνες σε έξι περιοχές της χώρας 

Ειδικότερα, όπως είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία, “η χώρα είναι πιθανό, δεν είμαστε βέβαιοι, να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στο θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες πάντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πριν από τον πόλεμο δεν αποτελούσε ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες να μπουν στο παιχνίδι των εξορύξεων λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου, κάτι που τώρα έχει αλλάξει.

Δύο ελληνικές εταιρείες 

Τις έρευνες θα αναλάβουν να υλοποιήσουν δυο ελληνικές εταιρίες, οι οποίες δεσμεύονται να ξεκινήσουν πρόγραμμα ερευνών έως το τέλος του 2023.

«Πρέπει μέχρι τότε να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι εταιρείεςμαυτές θα επικεντρωθούν στους μεγάλους πιθανούς στόχους εξόρυξης φυσικού αερίου.

Κλείνοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σε κάποιες από τις παραπάνω περιοχές, «μπορούμε να πετύχουμε διερευνητικές γεωτρήσεις και πριν από το τέλος του 2023».

«Η Ελλάδα εκτός από χώρα αποθήκευσης φυσικού αερίου, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σύσταση νέας ομάδας εργασίας

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

  • Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας θα προβεί σε τρεις ενέργειες:
    Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
  • Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
  • Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή