Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Έγινε το πρώτο βήμα για ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Ως ένα πρώτο βήμα για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση και στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός το κείμενο συμπερασμάτων της –δύσκολης, όπως παραδέχθηκε- Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι παρότι η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν δύσκολη και ότι ακόμα δεν υπάρχει κοινός τόπος, τελικά στο κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλήφθηκε και η πρόταση της Ελλάδα για πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, μαζί με άλλες προτάσεις που θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καταθέσει την πρότασή της μέσα στο Μάιο.

Ικανοποίηση

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι, παρά τις δυσκολίες και τις εντάσεις που υπήρξαν στη διάρκεια της συζήτησης, είναι ικανοποιητικά τα κοινά συμπεράσματα εκτιμώντας, μάλιστα, ότι θα τα λάβουν υπόψη και οι αγορές και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτεί η Ευρώπη τον πόλεμο της Ρωσίας.

Στο ίδιο πλαίσιο εξήρε την συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την προμήθεια LNG, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη της Ευρώπης ως σύνολο θα έχει θετικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα, αν και ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα, η οποία έχει διασφαλισμένα τα αποθέματά της για το 2022.

Η εθνική απάντηση στην κρίση

Επίσης, εξήγησε ότι, παρότι εκτιμά ότι η Κομισιόν θα στρέψει το ενδιαφέρον της στο ζήτημα του πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, υπάρχουν χώρες-μέλη της ΕΕ που πιστεύουν δογματικά στη λειτουργία των αγορών και ότι οι χώρες του Νότου ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων χωρίς αναφορά στο πλαφόν.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν περιμένει την ΕΕ για να λάβει μέτρα για την ανακούφιση, ιδίως των πιο ευάλωτων, και αναφέρθηκε στο «πακέτο» μέτρων που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε και δίνει την εθνική απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες του προϋπολογισμού για να στηρίξει τους πολίτες με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Αναφορά στην Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο σημείο του κειμένου που αναφέρεται σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, που δεν έχουν συνταχθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι προφανώς είναι δικαίωμά τους, αλλά και προφανώς είναι μια επιλογή την οποία και στηλιτεύουμε.

Τέλος, ανέφερε ότι η Σύνοδος, με πρωτοβουλία Μακρόν, συζήτησε και το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, ωστόσο, χώρες όπως η Αίγυπτος που εισάγουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία κινδυνεύουν με επισιτιστική κρίση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή