Μητσοτάκης για συντάξεις: Εφάπαξ επίδομα 200 ως 300 ευρώ σε όσους δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, επανέρχονται οι 120 δόσεις

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή ενίσχυσης στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς περιέγραψε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε από την Κοζάνη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση συντάξεων το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Να εκφράσω τον -επιεικώς- προβληματισμό μου για τον υποκριτικό ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε την προσωπική διαφορά με το νόμο Κατρούγκαλου και τώρα λέει ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο την καταργήσει», σημειώνοντας ότι «υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς».

Έκτακτο βοήθημα

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, τόνισε ότι «επειδή η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα αναγγέλλω ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους αυτούς που θα είναι από 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων. Συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο. Η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό κόστος θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

Παράλληλα, βέβαια, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από τον χώρο της δημοσιονομικής σταθερότητας. Οσο δημιουργείται τέτοιος χώρες θα διορθώνουμε αυτές τις αδικίες», ενώ, ταυτόχρονα, άφησε και αιχμές για πιθανή κριτική από την άλλη πλευρά, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει διάφορα επιδόματα, λέγοντας ότι «αν υπάρχουν συμπολίτες με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αυξηση, η Πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει».

Αν και… ες αύριον τα σπουδαία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι με το έκτακτο βοήθημα αυτό να καλυφθούν περίπου 800.000 από τους 910.000 συνταξιούχους που δεν πήραν καμία αύξηση. Σημειώνεται ότι από τη Φλώρινα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας ότι «οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τσάκισαν τις συντάξεις τους, με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, όπως δεν ξεχνούν, επίσης, ότι για πρώτη φορά είδαν αυξήσεις στις συντάξεις από αυτή την κυβέρνηση».

Επανέρχονται οι 72-120 δόσεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε σήμα ότι θα αναβιώσουν οι ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων, σε περιπτώσεις που κάποιοι φορολογούμενοι βγήκαν εκτός, λόγω αδυναμίας πληρωμής 1-2 δόσεων, λέγοντας ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται ξανά με την καταβολή, από πλευράς οφειλέτη, δύο μηναίων δόσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η επανένταξη σε ρύθμιση ήταν ένα από αιτήματα που δέχθηκε.

«Ένα από τα αιτήματα ήταν τι γίνεται, αν έχω χάσει κάποια ρύθμιση, να αναβιώσει. Η απάντηση είναι “Ναι” θα γίνεται. Θα γίνει και αυτή η ανακοίνωση. Με δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις, από τις οποίες είχαν βγει» είπε. Οι ανακοινώσεις αναμένονται από τους αρμόδιους υπουργούς.

Παράλληλα, θα υπάρξει και ένα νέο σχήμα 36-72 δόσεων για συνεπείς πολίτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που δυσκολεύονται μετά την πανδημία. «Υπάρχουν και συνεπείς συμπολίτες μας που δυσκολεύονται μετά την πανδημία. Πρέπει να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς και τις νέες οφειλές που δημιούργησαν. Θα υπάρξουν νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις», ανέφερε.

Καμία δημοσίευση για προβολή