Μητσοτάκης: Η Αλεξανδρούπολη έχει πλέον έναν εξαιρετικά κομβικό γεωπολιτικό, ενεργειακό και αναπτυξιακό ρόλο”

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης προβλέπεται να παίξει η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη υλοποίησης της οποίας κήρυξε χθες Σάββατο ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης.

“ Η Αλεξανδρούπολη έχει και θα συνεχίσει να έχει έναν εξαιρετικά κομβικό γεωπολιτικό, ενεργειακό και αναπτυξιακό ρόλο”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης υλοποίησης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, από φυσικό αέριο, ισχύος 840 μεγαβάτ, η οποία θα κατασκευαστεί με τη σύμπραξη τριών ομίλων, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ομίλου Κοπελούζου.

Είπε ότι η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη εισόδου με περιφερειακή και ευρωπαϊκή διάσταση και “οι αγωγοί TAP και IGB θα διατρέχουν τη Βαλκανική, ώστε να τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή μας, και αύριο, γιατί όχι, να φτάνουν μέχρι και στην Ουκρανία”.

“Αυτή η νέα μονάδα, την οποία ουσιαστικά θεμελιώνουμε σήμερα, απαντά και στις πιέσεις του παρόντος, απαντά, όμως, και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα αυξήσει τη δυνατότητα, μας να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας και τις εισαγωγές ρεύματος, αλλά κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές”, είπε ο πρωθυπουργός.

Στρατηγικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

Η Αλεξανδρούπολη αποκτά στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα και, όπως σημείωσε, “Φιλοδοξούμε να είμαστε πάροχος ενεργειακής ασφαλείας για τους γείτονές μας στα Βαλκάνια”.

Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Ακεξανδρούπολης θα κοστίσει 400.000.000 ευρώ, θα απασχολήσει 800 εργαζόμενους και σταδιακά θα προσλάβει 100 στελέχη. Θα είναι έτοιμη σε 32 μήνες και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία να είναι και τότε στην κυβέρνηση για να την εγκαινιάσει.

Μαζί με τον πλωτό σταθμό απεναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU, που θα είναι έτοιμος το 2024, αποτελούν ένα “δίδυμο δυναμικό βήμα στην ενεργειακή εποχή του αύριο”, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και υπογράμμισε : “Όλα αυτά που έγιναν μέχρι σήμερα δεν έγιναν ούτε τυχαία, ούτε και εύκολα. Επιτεύχθηκαν χάρη σε μία διορατική, τολμηρή, αλλά και γρήγορη ενεργειακή πολιτική, η οποία, με μεγάλη ταχύτητα, προσάρμοσε και σε αυτόν τον τομέα τις εθνικές δυνατότητες στη διεθνή πραγματικότητα. Έπρεπε και οφείλαμε αυτή τη δοκιμασία να τη μετατρέψουμε σε μία ευκαιρία και αυτό ακριβώς κάναμε”.

Σε στρατηγικό σημείο

Η νέα μονάδα, ισχύος 840 μεγαβάτ θα κατασκευαστεί σε στρατηγικό σημείο (στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), σε περιοχή δηλαδή που διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β.Μακεδονία, τη Σερβία κ.α. Σημειώνεται ότι η μονάδα θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East), έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή