Θοδωρής Καλούδης

Στην τελική ευθεία με στόχο την ψήφο της «μισής καρδιάς»

 

Του Θοδωρή Καλούδη

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου και οι δύο μονομάχοι δίνουν την τελευταία, πριν τις Ευρωεκλογές, μάχη τους για την ψήφο της «μισής καρδιάς».

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν το κυβερνών κόμμα στη δεύτερη θέση, με διαφορά που προμηνύει πολιτικές εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας «τα δίνει όλα» για να συσπειρώσει το ΣΥΡΙΖΑ και να επαναφέρει στις τάξεις του τους απογοητευμένους οπαδούς του.

Στο επιτελείο του Μαξίμου θεωρούν ότι ενδεχόμενη ήττα θα οφείλεται κυρίως στην αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στη δυναμική που αναπτύσσει ο βασικός τους αντίπαλος, η ΝΔ.

Η εκλογική βάση που διαμόρφωσε το κυβερνών κόμμα στις δύο αναμετρήσεις του 2015 υπήρξε συγκυριακή, λόγω της απογοήτευσης ή της οργής που προκάλεσαν τα μνημόνια. Όσο εύκολα όμως πολλοί πολίτες  εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και γιγάντωσαν το ΣΥΡΙΖΑ, σαγηνευμένοι από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, τόσο η αίσθηση διάψευσης των προσδοκιών τους στα όρια της «κοροϊδίας» ή ακόμη και προδοσίας, οδηγεί πολλούς από αυτούς πίσω στις πολιτικές αναφορές τους ή στην γκρίζα περιοχή των αναποφάσιστων.

Σε αυτή τη ζώνη «ψαρεύει» τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας (τη ζώνη των αποκαλούμενων «κοψοχέρηδων») επιχειρώντας, με παροχές της τελευταίας στιγμής και μία ακραία ρητορική φόβου, να προσεγγίσει και πάλι την τελευταία στιγμή όσους απογοήτευσε στα τέσσερα και πλέον χρόνια της κυβερνητικής θητείας του. Με κύριο επιχείρημα ότι Μητσοτάκης σημαίνει «σκληρή νεοφιλελεύθερη  αντιλαϊκή πολιτική», επιδίδεται σε μία καμπάνια ενεργοποίησης των «αντιδεξιών» αντανακλαστικών ενός αξιόλογου ποσοστού ψηφοφόρων, ώστε να του ξαναδώσουν την ψήφο τους έστω και με «μισή καρδιά».

Η επιλογή του φόβου για το τί αντιπροσωπεύει τάχα ο αντίπαλος, έναντι της προβολής των πεπραγμένων της διακυβέρνησής του – για τα οποία δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ περήφανος –  αποτελεί ωστόσο και το αδύνατο σημείο της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Τσίπρα.

Την ψήφο της «μισής καρδιάς» επιδιώκει τις τελευταίες ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους πολίτες που παραδοσιακά ανήκουν στον χώρο του Κέντρου. Έχοντας συσπειρώσει στο μέγιστο ποσοστό τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι χρειάζεται «κάτι παραπάνω» που θα του δώσει «αέρα στα πανιά» του.

Το προεκλογικό προσκλητήριό του, λίγο πριν την κάλπη, αφορά πλέον τους Κεντρώους «νοικοκυραίους» της μεσαίας τάξης, οι οποίοι επλήγησαν από τις πολιτικές Τσίπρα, που αποστρέφονται το λαϊκισμό και τις συμπεριφορές του «συστήματος ΣΥΡΙΖΑ» και σήμερα βρίσκονται στη ζώνη της «αδιευκρίνιστης ψήφου», αναζητώντας μια αξιοπρεπή και αποτελεσματική διακυβέρνηση –  ρεαλιστικά εφικτή «εδώ και τώρα».

Γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι το πέρασμα πολλών Κεντρώων πολιτών (κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιών) στην όχθη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι η ευκολότερη υπόθεση. Γι’ αυτό και τους λέει ευθέως «ψηφίστε μας έστω και με μισή καρδιά» – υποσχόμενος ότι η πολιτεία του θα δικαιώσει την επιλογή τους. «Το διακύβευμα των εκλογών είναι μεγάλο. Οι ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντος δεν έχουν σημασία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε σε όλα, αλλά στα μεγάλα. Κάνω έκκληση σε όλες και σε όλους να έρθουν και να συμπορευτούν με τη ΝΔ», είπε χθες στη Φλώρινα.

Οι εκλογές της Κυριακής θα αποτελέσουν πρόκριμα για την εθνική κάλπη. Υπάρχουν ακόμη αναποφάσιστοι και γύρω από αυτούς δίνεται η μάχη τις τελευταίες ημέρες. Η τελική επιλογή τους – έστω και με «μισή καρδιά» – θα διαμορφώσει και την πολιτική δυναμική της κοινωνίας σήμερα. Και τη ζωή μας αύριο…

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή