Μητσοτάκης καλεί αρχηγούς για ψήφο ομογενών-Τί απασχολεί το Μαξίμου και πως θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί

Tην ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του economico.gr, θα τηλεφωνήσει ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να οριστούν, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οι τετ α τετ συναντήσεις τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων εντός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς θα ακολουθήσει ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο κορυφής των 27.

Αν και η πρωτοβουλία του Μητσοτάκη έχει στο επίκεντρο τη βούληση της κυβέρνησης να αναζητήσει ευρύτερη στήριξη για την υπερψήφιση της ψήφου των ομογενών, θεωρείται δεδομένο ότι, λόγω συγκυρίας, θα τεθούν στη συζήτηση το μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά και η Αναθεώρηση του Συντάγματος.

“Μικρό καλάθι” για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού 

Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, με τον οποίον συζήτησε τόσο το θέμα της εμπλοκής του υπουργείου στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού όσο όμως και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για την ψήφο των ομογενών.

  • Απαντες στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στη θέση ότι δεν συζητά τίποτα λιγότερο από την πρόταση που είχε διαμορφωθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον τότε ΓΓ Κώστα Πουλάκη.

Η πρόταση αυτή  προβλέπει ότι οι ψήφος των ομογενών δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα- σχέδιο που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης  έχει χαρακτηρίσει προσβλητικό και απαράδεκτο. Με δεδομένο ότι και το  ΚΚΕ έχει  καταστήσει σαφές ότι θα το καταψηφίσει, οι ελπίδες για πρόοδο είναι από περιορισμένες έως ελάχιστες.

Το σκέπτεται και το ξανασκέπτεται η Φώφη Γεννηματά

Τυπικά, η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού φαίνεται να  είναι πιο κοντά στην κυβερνητική πρόταση, έτσι όπως έχει περιγραφεί από τον κ. Θεοδωρικάκο. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, το κόμμα της κυρίας Φώφης Γεννηματά φαίνεται να το ξανασκέφτεται, συνυπολογίζοντας τόσο  το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν την δυνατότητα να μπλοκάρουν την ψήφο των αποδήμων- αφού διαθέτουν 101 ψήφους- όσο και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο ΚΙΝΑΛ για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θέλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο αναζήτησης συναίνεσης, θέλει να διερευνήσει τις προθέσεις των μικρότερων κομμάτων (ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση) και σε περίπτωση αποτυχίας, να χρεώσει στους αρνητές– και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ– το κόστος του «όχι» στην ψήφο των αποδήμων.

Οι άτυπες επαφές των κομμάτων

Οι  επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι κρίσιμοι για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο, αφού θα ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση και εκτός από την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ετοιμάζεται να έρθει προς διαβούλευση και ο νέος εκλογικός νόμος. Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά παρασκήνια διακινούνται σενάρια περί άτυπων επαφών μεταξύ  των κομμάτων, κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει κάποιο αποτέλεσμα.

Ο γρίφος του εκλογικού νόμου και ο κομβικός ρόλος του ΚΙΝΑΛ – H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

[more]

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει προ καιρού, η Νέα Δημοκρατία φέρονταν να βρίσκεται σε άτυπες διαβουλεύσεις με  το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να προηγηθεί η παρουσίαση του νέου εκλογικού νόμου και να ακολουθήσει η  Αναθεώρηση του Συντάγματος για τον εκλογικό νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες εμφάνιζαν το ΚΙΝΑΛ να απαιτεί, για να συμφωνήσει στην αλλαγή του άρθρου 54 (που μπορεί ανατρέψει τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών με  την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ)- να έχει εκ των προτέρων γνώση  του νέου εκλογικού συστήματος. Και, υπό την προϋπόθεση ότι  οι ρυθμίσεις θα είναι  κοντά στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, τότε θα μπορούσε να  εξετάσει θετικά και την τροποποίηση του άρθρου 54  (που σήμερα προβλέπει ότι για να ισχύσει άμεσα ένας εκλογικός νόμος, θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές). Διαφορετικά το όποιο νέο εκλογικό σύστημα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρώτες εκλογές του 2023, θα γίνουν με την απλή αναλογική.

Σημειώνεται ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν 180 ψήφους, συνεπώς το άρθρο μπορεί να αναθεωρηθεί και εφόσον η νέα πρόβλεψη που θα περάσει θα είναι ότι ο νέος εκλογικός νόμος ισχύει αυτόματα, εφόσον ψηφιστεί από 180 βουλευτές, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μπορούν «να κάψουν» την απλή αναλογική και να συμφωνήσουν στο νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις εκλογές του 2023. Αλλά οι τελευταίες πληροφορίες από την κυβέρνηση είναι ότι το ΚΙΝΑΛ, για λόγους εσωτερικούς, πολύ δύσκολα θα συναινέσει στην αλλαγή του άρθρου 54.

Το ΚΙΝΑΛ ζητάει το νέο εκλογικό σύστημα να είναι περισσότερο αναλογικό και το μπόνους στο πρώτο κόμμα να μην δίνεται αν αυτό δεν έχει ξεπεράσει ένα ορισμένο ποσοστό της τάξης του 32-33%. Το δε μπόνους να είναι και αυτό αναλογικό. Με το σύστημα που έχει επεξεργαστεί το ΚΙΝΑΛ με το 39,8 % που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν θα είχε αυτοδυναμία. Μπορεί να συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία σε ένα τέτοιο σύστημα που απαιτεί το ΚΙΝΑΛ; Μάλλον δύσκολα, συνεπώς και η αλλαγή του άρθρου 54 θεωρείται μάλλον απίθανη και η συμφωνία των δύο κομμάτων σε ένα νέο εκλογικό σύστημα.

Αλλωστε υπάρχουν πολλές φωνές στο ΚΙΝΑΛ που δεν θέλουν καμία συνεργασία, σε κανένα θέμα με την κυβέρνηση, ενώ κορυφαία στελέχη εκφράζουν σχεδόν ανοικτά θέση υπέρ της απλής αναλογικής, σε αντίθεση με την επίσημη θέση του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει τροποποιηθεί,  και ο νέος εκλογικός νόμος δεν θα είναι έτοιμος πριν την ολοκλήρωση της  Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αυτό που θα προηγηθεί θα είναι μερικές διατάξεις για τον εκλογικό νόμο και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, όποια και αν είναι τελικά η τύχη της.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ολα δείχνουν ότι η αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος,  θα περάσει πανηγυρικά μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας- αφού προηγήθηκε η κίνηση “ματ” της γαλάζιας παράταξης να υπερψηφίσει στην προηγούμενη βουλή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που της επιτρέπει σήμερα   να εκλέξει τον δικό της Πρόεδρο, χωρίς να έχει ανάγκη τις ψήφους της αντιπολίτευσης και να αποσυνδέσει ταυτόχρονα την εκλογή Προέδρου, από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με την νέα Συνταγματική διάταξη που θα περάσει η κυβερνητική πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται ακόμα και με 151 βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 158 βουλευτές συνεπώς έχει τα χέρια λυμένα.

Η υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου

Οταν ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε στην ΔΕΘ αν η πρότασή του θα είναι ο νύν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρκέστηκε να απαντήσει«ρωτήστε με σε 3 μήνες». Τυπικά,  οι σχέσεις του με τον Προκόπη Παυλόπουλο  είναι πολύ καλές, καθώς, πέραν των άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε προεκλογικά, κάτι που προκάλεσε ικανοποίηση στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ι το 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που αρνήθηκε, να ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για την Προεδρία  της Δημοκρατίας.

Σίγουρα στα θετικά του σεναρίου για μία δεύτερη θητεία του κ. Παυλόπουλου είναι οτι σε περίπτωση που προταθεί, θα έχει την στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα προσδώσει κλίμα συναίνεσης στην εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί με βεβαιότητα να γνωρίζει μέχρι αυτή τη στιγμή, αν αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο ή ο πρωθυπουργός έχει άλλο πρόσωπο στη σκέψη του.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή