Μητσοτάκης με Κισίντα: Αναβαθμίζεται σε στραγηγικό επίπεδο η συνεργασία Ελλάδας και Ιαπωνίας, μηνύματα και προς την Άγκυρα

Την υπογραφή κοινής δήλωσης που αναβαθμίζει σε στρατηγικές τις σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας χαιρέτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Ιάπωνα ομόλογό του.

Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας

Αναλυτικά, οι συμφωνίες που υπεγράφησαν από τις δύο πλευρές αφορούν στους κάτωθι τομείς:

  • Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού,
  • Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας,
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) (υπογράφεται την Τρίτη),
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) (υπογράφεται την Τρίτη),

Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Μετά το τέλος της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους και απευθυνόμενος στον Φούμιο Κισίντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «με χαροποιεί πολύ το γεγονός ότι υπογράφουμε Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας. Με τη δήλωση αυτή, οι χώρες μας αναβαθμίζουν σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις τους και εγκαινιάζουμε ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός. Και αυτό το κείμενο που θα υπογράψουμε θα είναι η “πυξίδα” μας, ένας οδηγός για την πλήρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας, τα επόμενα χρόνια».

Μήνυμα προς την Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου που προβλέπεται για την Ευρωζώνη, και αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «εντοπίσαμε μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο και πολύ σταθερό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο δείπνο των δύο ανδρών «θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ατυχή εμπρηστική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Θα κρατάμε πάντα, κ. πρωθυπουργέ, το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Όμως, ως κυρίαρχο έθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές»

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «έχουμε εξ αρχής υποστηρίξει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Εχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας εμείς όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, κ. πρωθυπουργέ: μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη ήταν μεταξύ των πρώτων άμαχων θυμάτων, τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου».

Στο ίδιο πλαίσιο, χαιρέτησε τη νέα στρατηγική ασφαλείας της Ιαπωνίας, σημειώνοντας ότι «ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ιαπωνίας και του ΝΑΤΟ και της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή σχέση» και τόνισε ότι Ελλάδα και Ιαπωνία «είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές βασικών αρχών, όπως η αρχή της μη χρήσης βίας και το απαραβίαστο των συνόρων. Οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo με τη χρήση βίας. Πιστεύουμε ακράδαντα σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, όπου το Διεθνές Δίκαιο γίνεται σεβαστό και οι αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές».

Καμία δημοσίευση για προβολή