Μητσοτάκης προς Τσίπρα : Είστε αφόρητα υποκριτής. Σφοδρή αντίδραση του πρωθυπουργού στο “όχι” του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία

Μητσοτάκης βουλή

Με σφοδρότατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του στη Βουλή επί της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

“Κροκοδείλια δάκρυα”

Ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ότι σήμερα «χύνει κροκοδείλια δάκρυα» για τα F-16, όταν γνωρίζει ότι το θέμα της αγοράς τους από την Τουρκία περνάει από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει πώληση καινούργιων αεροσκαφών στην Άγκυρα, διότι δεν την θεωρεί αξιόπιστη, ενώ ταυτόχρονα τον έψεξε γιατί όπως είπε, «το 2018 που η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F-35 ευελπιστώντας να αγοράσει 100 αεροσκάφη δεν προσπάθησε να αποτρέψει την απόκτηση από την Άγκυρα ενός πραγματικού υπερόπλου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός,  «του θύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είπε έξω οι βάσεις του θανάτου ενώ στη συνέχεια υπέγραψε την παραμονή τους για πέντε χρόνια».

Ακόμη και αναφερόμενος στον πρώην αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα, θύμισε πως είχε δηλώσει μεγάλη έκπληξη με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τη συμφωνία διότι επί της διακυβέρνησης του κόμματος της Κουμουνδούρου, είχαν μπει τα θεμέλια αυτής.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες 

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον αμερικανό πρέσβη στην Βουλή και δεν το ανακοίνωσε και αναρωτήθηκε τι του είπε.

«Πίσω από κλειστές πόρτες άλλα λέτε εσείς και ο κ. Κατρούγκαλος στους Αμερικανούς και έρχεστε εδώ να μας μιλήσετε για την γλώσσα του πατριωτισμού. Είναι ξένη γλώσσα για σας η γλώσσα αυτή για εσάς κ. Τσίπρα», είπε.

Δεν σταμάτησε να εκτοξεύει «πυρά» κατά του Τσίπρα, αναφέροντας ότι όσα είχε πει ο ίδιος σε σχέση με τη βάση της Σούδας πως είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Η συμφωνία του 1990 ανανεωνόταν κάθε χρόνο. «Γιατί εσείς την ανανεώσατε όταν ήσασταν κυβέρνηση και δεν επιστρατεύσατε τον Βαρουφάκη που έχει διαπραγματευτική δεινότητα; Ανανεωνόταν λοιπόν ή όχι; Στην Ουάσινγκτον κάνατε την πρώτη σας κωλοτούμπα και αποκαταστήσατε μια καλή επικοινωνία με τις ΗΠΑ», ρώτησε.

«Προς τιμήν του ΣΥΡΙΖΑ που είχε καλές σχέσεις με ΗΠΑ και Ισραήλ»

Σε σχέση με τα F16, τόνισε ότι υπήρξε ένα αίτημα σε τεχνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι αμερικανική εξωτερική πολιτική «δεν χαράσσεται μόνο από την κυβέρνηση και υπάρχουν κάποιοι στις ΗΠΑ που θεωρούν κρίσιμο και σημαντικό εταίρο την Τουρκία. Γνωρίζετε όμως καλά ότι οι τελικές αποφάσεις είναι στο Κογκρέσο. Και αυτό μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει πώληση νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία».

«Για τα F35 όταν πήγατε στην Ουάσινγκτον δεν υπήρχε μια αναφορά σας που τότε θα άλλαζαν ριζικά την ισορροπία δυνάμεων. Ούτε μια αναφορά δεν κάνατε. Τελικά κατέληξε η Τουρκία να μην τα πάρει γιατί πήρε S400 και δεν θα ήταν συμβατό να έχει μια Νατοϊκή χώρα και τα δυο συστήματα. Εσείς τί ακριβώς κάνατε στην Ουάσινγκτον για να αποτρέψετε την Τουρκία να πάρει ένα τέτοιο υπερόπλο που θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προς τιμήν του όταν ήταν κυβέρνηση είχε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», ρωτώντας «τι ήταν αυτό που τους έκανε να αλλάξουν στάση». Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη, υπογράμμισε ότι δημιουργεί προβλήματα αλλά και υποχρεώσεις, καθώς ως χώρα του νοτιότερου άκρου της Βαλκανικής και μαζί με την Τουρκία «είμαστε στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και επειδή είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο ζούμε μέσα στις εξελίξεις της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε».

Αναφορικά με την Ουκρανία και τον προβληματισμό Τσίπρα για την αποστολή υλικού, απηύθυνε ερώτημα προς τον ίδιο για το αν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να μην έστειλε.

Αναφερόμενος στο τι έχει πετύχει η χώρα, στάθηκε στα εξής:

  • Eπέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο,
  • οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία,
  • αμυντική συμφωνία με την Γαλλία.

«Δεν είπατε τίποτα για τα φέρετρα που θα γύριζαν από το Σαχέλ. Το είπατε ή όχι; Μετανιώνετε ή όχι για όσα είπατε; Δεν είδα κανέναν Έλληνα στρατιώτη να πηγαίνει στο Σαχέλ», τόνισε απαριθμώντας τις συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Τέλος, εκτίμησε ότι το επίμαχο χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται σε ένα διαδικαστικό αίτημα της Διοίκησης Μπάιντεν για αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνίας των αεροσκαφών, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε παρέμβασή του μετά την πρωτολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή