H ενιαία Eυρωπαϊκή πολιτική ασύλου και οι επενδύσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων Μητσοτάκη- Ρούτε (video)

 

Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των πρωθυπουργών Ολλανδίας και Ελλάδας στη Χάγη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Ρούτε για την θερμή υποδοχή και τη θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, στη διάρκεια των επαφών:

  • Εκφράστηκε συναντίληψη για την ανάγκη συντονισμένης δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την αβεβαιότητα ενός «άτακτου Brexit» και την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.
  • Τονίστηκε η σημασία δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η οποία εκτός από πρόκληση συνιστά και ευκαιρία ανάδειξης ενός νέου οικονομικού μοντέλου με έμφαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον επενδύσεις.
  • Επισημάνθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε όλες τις μορφές ενέργειας, αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων. Η ολλανδική πλευρά έδειξε ισχυρό ενδιαφέρον για το μεγάλο επενδυτικό Forum με έμφαση στην πράσινη ενέργεια, που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.
  • Διαπιστώθηκε προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της Ζώνης Σένγκεν.
  • Καταγράφηκε η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την ισχυρή αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίστηκε η δυνατότητα επιρροή της Ολλανδίας, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία.

Ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου

Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός έθεσε το Προσφυγικό και υπογράμμισε την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της Ζώνης του Σένγκεν. Υπογράμμισε ότι και η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Αλλά και να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί, ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και να εξασφαλίσει, ταυτόχρονα, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς που παραμένουν στην πατρίδα μας. Ήδη, μάλιστα, έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι δύο αρχές που πρέπει να διέπουν την αντιμετώπιση του προβλήματος 

Συμφωνήθηκε ότι δύο αρχές πρέπει να διέπουν τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό:

  • Η αρχή της αλληλεγγύης και η αρχή της υπευθυνότητας. Η πρώτη αρχή, η αλληλεγγύη, αφορά τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η δεύτερη αρχή, η υπευθυνότητα, αφορά αφενός τη φύλαξη των θαλασσίων και  γενικότερα των ευρωπαϊκών συνόρων από τα κράτη – μέλη της Ένωσης, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών Αρχών (Frontex) και αφετέρου την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών που δρουν στα σύνορα αυτά.

Με βάση την κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας -που είχε ολοκληρωθεί όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί Ολλανδικής Προεδρίας- συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές  προς την Τουρκία. Αλλά και να καταστεί σαφές στην γείτονα ότι οφείλει να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών. Κάτι που -όπως ανέφερε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός- είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας.

 

[more]

Με αφορμή την επίσκεψή του Πρωθυπουργού στο Ιδρυμα Brainport του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν, ο κ. Μητσοτάκης  είπε πως αυτό που θέλουμε είναι «μια Ελλάδα ανοιχτή σε νέες ιδέες και φιλόξενη στη διεθνή επιχειρηματικότητα».

  • «Επισκεφτήκαμε το πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν και είδαμε στην πράξη τι σημαίνει να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και που προωθεί τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Μια τέτοια Ελλάδα θέλουμε κι εμείς ανοιχτή σε νέες ιδέες και φιλόξενη στη διεθνή επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης είπε ότι: «η Ολλανδία αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμμαχο και είναι μια χώρα πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία από την οποία έχουμε να διδαχθούμε πολλά και προσδοκούμε τη συνεργασία της, ώστε και το ΥΠΕΞ να μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία της».

Θέλουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις γιατί αυτές είναι που φέρουν στη χώρα μας νέες δουλειές και θα φέρουν πίσω τα χιλιάδες μυαλά που σήμερα ζουν παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας, πολλά από τα οποία ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «η σημερινή συνάντηση εδραίωσε περισσότερο αυτή τη φιλία σε σταθερές βάσεις».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι».

«Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον»

«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».

«Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το brexit, το μεταναστευτικό», σημείωσε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούνε ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.

«Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας» τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Από το newsroom του economico.gr

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή