Μητσοτάκης: Στείλε μου τη συμφωνία – Τσίπρας: Δεν την έχω, την πήρε ο Κοτζιάς στη Μόσχα

Μητσοτάκης: Στείλε μου τη συμφωνία να τη δω - Τσίπρας: Δεν την έχω την πήρε μαζί του ο Κοτζιάς στη Μόσχα

Σε ένα απίθανο διάλογο ολίγων λεπτών – και απείρου κάλους- μετατράπηκε η ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ρεπορτάζ της Αριστοτελίας Πελώνη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είναι αποκαλυπτικό:

Ήταν λίγο πριν από τις 7.30 χθες το απόγευμα όταν ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τηλέφωνο. Η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό:

“Δώσε μου τη συμφωνία”

«Πριν αρχίσεις, μη μου πεις. Στείλε μου το κείμενο της συμφωνίας να το δω», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα για να εισπράξει την απάντηση ότι «η συμφωνία βρίσκεται στα χέρια του Νίκου Κοτζιά, που βρίσκεται στη Μόσχα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι παρ’ όλα αυτά υπάρχει τρόπος να του δώσουν τη συμφωνία, πολύ περισσότερο αφού βασικά σημεία της έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω διαρροών. Εντέλει ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα στείλει το κείμενο. Η συνομιλία έληξε με ένα στεγνό μητσοτακικό «θα τα πούμε την Παρασκευή στη Βουλή…».

Θερμό “επεισόδιο”

Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να είναι θερμότερη, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εξ αρχής καταγγείλει την κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε όσο και για το γεγονός ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε μια διεθνή συμφωνία, πολλώ δε μάλλον αφού δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας λόγω της διαφωνίας του Πάνου Καμμένου.

“Μην υπογράψεις”

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει μια «κακή συμφωνία». Στις πάνω γραμμές της δήλωσης του προέδρου της Ν.Δ. που ακολούθησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, εξάλλου, φιγουράρει το ζήτημα της έλλειψης νομιμοποίησης. Και όχι τυχαία. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, γι’ αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη», ήταν η σχετική αποστροφή στη δήλωσή του.

Με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Αυτή επί της ουσίας προαναγγέλλει ότι στη σημερινή του συνάντηση –κατόπιν σχετικής τηλεφωνικής επικοινωνίας και αιτήματος του κ. Μητσοτάκη που έγινε χθες το πρωί– με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα θέσει τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας προ των ευθυνών του για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να δεσμεύσει τη χώρα σε μια «κακή συμφωνία», χωρίς να διαθέτει κυβερνητική νομιμοποίηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ