Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο : Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Τραυματική και διδακτική η γκρίζα  παρένθεση Τσίπρα

Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο : Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Τραυματική και διδακτική η γκρίζα  παρένθεση Τσίπρα

Με αιχμηρή επίθεση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα – ανήμερα της συμπλήρωσης επτά χρόνων από το δημοψήφισμα παρωδία – ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός προέβη σε έναν αναλυτικό απολογισμό των τριών χρόνων διακυβέρνησης της ΝΔ, ενώ έστειλε αυστηρά μηνύματα τόσο στην Τουρκία, όσο όμως και στους Ευρωπαίους για τη στάση τους έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Ελλάδα το 2015 βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό 

«Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλες ριπές τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου του 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του, προσθέτοντας ότι το τίμημα ήταν βαρύ :

Κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας.

Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με αυτή του 2015

Ο πρωθυπουργός επισήμανε  ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015. «Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος έχει νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε νέα εποχή.

Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων. Απελευθερωμένη από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ενώ είναι έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ε.Ε. για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα, σε μία εποχή, που όπως είπε, «άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή της υπόσταση». Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα μας ανταποδίδει αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη.

Τραυματική και διδακτική η γκρίζα  παρένθεση

«Η γκρίζα παρένθεση που προηγήθηκε ήταν τραυματική και διδακτική. Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Δεν βρίσκεται στα ψεύτικα συνθήματα, αλλά στην αλήθεια της πράξης. Ενίσχυσε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και απαλλάχθηκε από την κηλίδα της Χρυσής Αυγής.

Η Ελλάδα είναι ισότιμος και ενεργός εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρωτοστατήσαμε στις κοινές προσπάθειες για τον Covid, αλλά και στη σύσταση του ταμείου Ανάκαμψης» σημείωσε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Υπερήφανος ως Έλληνας 

«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα προσπάθησε κάθε κρίση να τη μετατρέψει σε ευκαιρία και επισήμανε πως αν υπάρχει ένα παράδειγμα αντιστροφής μιας κρίσης σε κινητήριο μοχλό ήταν η πανδημία καθώς αποτέλεσε εφαλτήριο για τη θεμελίωση ενός νέου ΕΣΥ.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι κυβερνητικές επιλογές συντείνουν στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Οι ίσες αποστάσεις οδηγούν στο χαώδες κενό 

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη χαρακτήρισε απρόκλητη, προσθέτοντας ότι οι αποκαλούμενες ίσες αποστάσεις οδηγούν στο χαώδες κενό». Όπως είπε οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε τετελεσμένο που μπορεί αύριο να μιμηθούν αύριο άλλοι επίδοξοι ταραχοποιοί.
“Εμείς είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο, γι αυτό στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα” σημείωσε, προσθέτοντας ότι αρνούμαστε τον αυταρχικό νεο-δεσποτισμό και είμαστε με τη δικαιοσύνη. Δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Στέλνοντας, δε, μήνυμα στους ομολόγους του, πρόσθεσε ότι “πρέπει να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένο που αύριο θα μπορούσαν να μιμηθούν νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί”.

Δεν θα δεχθούμε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας 

Κάνοντας αναφορά στη συμπεριφορά της Τουρκίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια, είπε προσθέτοντας ότι η .Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής ακεραιότητας», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε, απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας ορθώνονται ξεκάθαρα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στους έωλους ισχυρισμού της, απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο. “Την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, αλλά ανοικτά τα παράθυρα στις ειρηνευτικές επαφές.

Οι έξι μεγάλες προκλήσεις για την Ε.Ε. 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις έξι μεγάλες προκλήσεις για την ΕΕ: την Ευρωπαϊκή Κοινή Άμυνα και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας όπως και το Μεταναστευτικό. Την τραπεζική ενοποίηση και την προστασία των καταθέσεων, επίσης ένα ευρωπαϊκό κοινό σχέδιο ενέργειας, μια μόνιμα συντονισμένη δράση με βάση το RRF, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την καταπολέμηση των fake news αλλά και την διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Έχουμε το χρέος να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ευημερία και την ευρωπαϊκή ταυτότητά μας. Να κάνουμε επίσης βεβαιότητα την σταθερότητα γιατί σε έναν κόσμο που αλλάζει η ισχυρή ΕΕ είναι η αυτοδύναμη Ένωση», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή