Μητσοτάκης στο Συνέδριο του Ριάντ: “Η Ελλάδα σημαντικός επενδυτικός προορισμός. Μπορεί να γίνει transit χώρα φτηνής ενέργειας”. “Δε νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή” (video)

Μητσοτάκης:

 

“Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύκλου” εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος στο πλαίσιο του Future Investment Initiative, στο Ριάντ. “Η Ελλάδα θα είναι νικήτρια όταν τελειώσει η πανδημία”, σημείωσε και δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση έχει ισχυρά επιχειρήματα και θα κερδίσει, για δεύτερη φορά, στις εκλογές το 2023.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τη χώρα μας σημαντικό επενδυτικό προορισμό, τόνισε ότι η ανάπτυξη θα υπερβεί εφέτος το 6% και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος όσον αφορά στην πορεία του τουρισμού τόσο την εφετινή χρονιά, όσο και το 2022.

 

«Από τότε που ανέλαβε η δική μας Κυβέρνηση  εφαρμόσαμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μειώσαμε τους φόρους, το επενδυτικό κλίμα είναι πολύ καλύτερο και προσελκύουμε σήμερα σημαντικές ξένες επενδύσεις σε επίπεδα πρωτοφανή, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο ξεκίνημα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης. Και θέλω τα κεφάλαια που θα προέλθουν από αυτή την περιοχή του κόσμου να αποτελέσουν μέρος του success story μας. Έχουμε την τεχνογνωσία και η Σαουδική Αραβία μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα στον τομέα της φιλοξενίας».

  • «Το κόστος δανεισμού μας είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη υψηλότερη του 6% φέτος, Τα πήγαμε πολύ καλά στην τουριστική σεζόν. Φέτος πιθανότατα θα είμαστε στο 60%, ίσως στο 70%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά του χρόνου θα βρεθούμε πολύ υψηλότερα».

«Θα συνεχίσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις που ακόμα δεν έχουμε δρομολογήσει. Έχουμε πολύ σαφές σχέδιο για το που θέλουμε να βρίσκεται η χώρα μας ως το 2030».

«Ο βασικός λόγος που οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε εμάς είναι οι άνθρωποι. Έχουμε απίστευτα ταλαντούχους νέους Έλληνες, πολύ καλά μορφωμένους με ανταγωνιστικούς μισθούς. Αναμένω ότι οι μισθοί θα αυξηθούν και θα συγκλίνουν προς το μέσο όρο της Ε.Ε.».

«Θέλω να μειώσω κι άλλο την ανεργία, να προσφέρω στους νέους Έλληνες την ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα τους. Για πρώτη φορά αυτό που βλέπουμε είναι μια μεταστροφή του brain drain».

“Η Ελλάδα μπορεί να είναι transit χώρα φτηνής ενέργειας”

«Αν η περιοχή του Κόλπου μπορεί να παράγει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε ενδιαφέρον να έρθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας η οποία μπορεί να είναι transit χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να απαλλαγεί πλήρως από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη μέχρι το 2028.

«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Θα μπορούσε να είναι ένας αγωγός, ο αγωγός East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, στην Ελλάδα, ή θα μπορούσε να είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσουμε όχι μόνο το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά επίσης και το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.

Υπογράψαμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά την επέκταση αυτού του είδους των συμφωνιών και με τη Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα, και πάλι, λόγω της γεωγραφίας μας, βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να αποτελέσει χώρα διέλευσης για όλες τις πηγές ενέργειας».

“Δε νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή”

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε για μια ακόμα φορά μηνύματα προς την Άγκυρα εκφράζοντας και την πεποίθησή του ότι η ελλάδα είναι ασφαλής.

  • “Δε νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή, είπε.  Στο τέλος της ημέρας νομίζω ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά.Έχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες μας. Έχουμε χαράξει τις γραμμές μας πολύ ξεκάθαρα, και ελπίζω ότι κάποια στιγμή, η Τουρκία θα συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί μας για να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα που εκκρεμεί, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δε θα εκφοβιστούμε και δεν θα δεχτούμε να παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, πρόσθεσε.

“Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων μίλησε για τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη και για την προώθηση και της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή