Μητσοτάκης : Βόμβα το δημογραφικό. Σχέδιο για επέκταση ωραρίου λειτουργίας δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων μέχρι τις 18.00

Με ηγετικό

Βόμβα, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα, χαρακτήρισε το  δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο «Δημογραφικό 2022. Η μεγάλη πρόκληση».

“Βόμβα” το δημογραφικό 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα κρίσιμο για το σήμερα, αλλά και εκρηκτικό για το αύριο σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια βόμβα το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε έγκαιρα…».

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα ανησυχητικά.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, από το 2011 ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται συνεχώς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των πολιτών μειώθηκε κατά 450.000, λόγω του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων-απωλειών, ενώ παίζει ρόλο και η μαζική μετανάστευση νέων ανθρώπων.

Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται και από το γεγονός ότι κατά μέσο όρο, σήμερα μία γυναίκα γίνεται για πρώτη φορά μητέρα στην ηλικία των 31 ετών ενώ το 1980 το αντίστοιχο στατιστικό ήταν τα 24 έτη. Και το σύνηθες πλέον είναι οι οικογένειες να μην αποκτούν στην συνέχεια άλλα παιδιά.

Οι ζοφερές προβλέψεις 

«Το 2050 ο πληθυσμός θα είναι λιγότερος από 9 εκατομμύρια, με 1 στους 3 να είναι πάνω από 65 ετών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ανέφερε ότι η πιο ανησυχητική διάσταση του ζητήματος είναι η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών, κάτι που αποτελεί πρόκληση και για το ασφαλιστικό αλλά και για το σύστημα υγείας.

«Τα βάρη αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν αντίρροπα για μεγάλο διάστημα χωρίς να απειληθεί η αστάθεια της ίδιας της κοινωνίας. Δεν μιλάμε συνεπώς για μία απειλή της ταυτότητάς μας ως Έλληνες αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου η κυβέρνηση εφαρμόζει στοχευμένες πολιτικές, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται εκτενώς σε αυτές.

Στοχευμένες πολιτικές 

Μεταξύ των δράσεων είναι η παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων ανθρώπων, η αύξηση των επενδύσεων ώστε να υπάρξουν περισσότερες προοπτικές απασχόλησης, η διευκόλυνση των νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν μέσω του επιδόματος των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, η αλλαγή της φορολογίας, η επιδοτούμενη γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, καθώς και μέτρα όπως η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων, η δημιουργία του θεσμού «Νταντάδες της γειτονιάς», η βελτίωση του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενώ έρχεται και η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρέπει να ανοίξει και στη δική μας χώρα χωρίς προκαταλήψεις και ακραίες λαϊκίστικες κορώνες το θέμα της ένταξης στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών.

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για μία απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα και στον κλάδο των κατασκευών και όπως ξέρετε υπάρχουν ήδη φαινόμενα σοδειάς που δεν μαζεύονται, μεγάλα έργα τα οποία κινδυνεύουν σήμερα να καθυστερήσουν, επειδή πολύ απλά λείπουν από τη χώρα εργατικά χέρια», ενώ ως παράδειγμα, αναφέρθηκε στους μετανάστες από την Αλβανία.

Πως θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικών χεριών

«Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους» και συμπλήρωσε πως «αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας» .

Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεση του να εφαρμοστούν στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών μέσω της αξιοποίησης μεταναστών, σημειώνοντας ότι «η νέα αυτή πολιτική θα γίνει με τρόπο, που δεν θα αφήσει κανέναν απολύτως στο περιθώριο», εξηγώντας ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος να μη βρίσκουν εργασία οι Έλληνες, αλλά ούτε και θα επιτρέπονται φαινόμενα εργασιακού Μεσαίωνα απέναντι σε ευάλωτους ξένους εργαζόμενους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη ρητή διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία εργάζεται με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα υπαρξιακό ζήτημα που απαιτεί την συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας.

Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών 

Κατά την ομιλία του, ο  κ. Μητσοτάκης  ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις έξι το απόγευμα και η στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους.

Το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή 

Είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή,  θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα γίνει νόμος τους κράτους μέσα στον Ιούλιο ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου. Το δυνητικό όριο ηλικίας αυξάνεται στα 54 έτη.

– Θα δημιουργηθεί εθνικό συμβούλιο που θα αναλάβει το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών.

 Βασική προτεραιότητα  η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους

“Μελετάμε ένα σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα. Όπως, τη σημαντική περιουσία του δημοσίου…Εξετάζουμε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η ώριμη ένταξη αλλοδαπών θα ανακουφίσει την πληθυσμιακή υποχώρηση 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία σημειώνοντας πως μία τέτοια κίνηση αποτελεί μία απάντηση στην έλλειψη εργατικών χεριών. «Ταυτόχρονα, η ώριμη και συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει την πληθυσμιακή υποχώρηση», είπε, για να συμπληρώσει πως αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας.

Καμία δημοσίευση για προβολή