“Μνημόνιο χρέους” αντί για “καθαρή έξοδο” μας ετοιμάζουν οι Γερμανοί μετά τον Αύγουστο

Αντί για «καθαρή έξοδο» το Βερολίνο και ισχυρό μέτωπο δανειστών ετοιμάζουν το «μνημόνιο χρέους» μετά τον Αύγουστο.

Με το «μνημόνιο χρέους», μετά τη λήξη του ισχύοντος προγράμματος, αντί για χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας , θα  δίνεται  ελάφρυνση του χρέους με δόσεις. Αυτό είναι το σχέδιο του νέου υπουργού οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς, με το οποίο φαίνεται ότι συντάσσεται ισχυρό μέτωπο των δανειστών. Αυτό αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (Κωστής Πλάντζος, Αργύρης Παπαστάθης).

Προκειμένου να επιτυγχάνεται η «δόση» της ελάφρυνσης του χρέους, θα υπάρχουν προϋποθέσεις, μέτρα και ρυθμίσεις και βέβαια ανάλογη αξιολόγηση.

Ο Τσακαλώτος είχε ενημερώσει

Ένας από τους πρώτους που κατάλαβε τι νέο κοστούμι ράβεται για την ελληνική οικονομία ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. (Το economico.gr είχε προειδοποιήσει σχετικά, με ρεπορτάζ και σχολιασμό τους αναγνώστες τουΔες κατηγορία «Οικονομία»).Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Μαξίμου, μετά το Eurogroup της περασμένης για τους γερμανικούς σχεδιασμούς.

Ο γερμανικός μηχανισμός

Σύμφωνα με αυτούς, το Βερολίνο επιδιώκει να δημιουργηθεί, μετά τον Αύγουστο, ένας μηχανισμός ο οποίος θα προβλέπει ότι  θα εφαρμόζονται σταδιακά ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους όταν επιβεβαιώνεται – αυστηρές διαδικασίες επιτήρησης – ότι η χώρα θα εφαρμόζει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτει και τις οποίες περιγράφει στην έκθεσή του και ο ΟΟΣΑ: Συντάξεις, υψηλό πλεόνασμα, περικοπή αφορολόγητου, κατάργηση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών,διέυρυνση φορολογικής βάσης, νέες μεταρρυθμίσεις ( Δες προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ του economico.gr).

Με το γερμανικό σχέδιο δεν συμφωνούν απόλυτα Γαλλία, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΚΤ).

Γαλλία, ΔΝΤ και ΕΚΤ διαφωνούν

Το Παρίσι, προτιμά ένα «ημιαυτόματο» μηχανισμό, που θα ενεργοποιεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τη διαπίστωση της  επίτευξης των στόχων της ελληνικής οικονομίας.  Δηλαδή με επιτήρηση αλλά όχι τους σκληρούς όρους αξιολόγησης που θέτει το Βερολίνο.

Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ επιδιώκουν συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της οικονομίας μας, αλλά δεν θέλουν να ακούν για όρους «μνημονίου». Όπως λένε όμως πηγές των Βρυξελλών, «στο τέλος γίνεται αυτό που θέλουν οι γερμανοί»

Με δυό λόγια

Τα πράγματα είναι διαφορετικά από την εικόνα της «καθαρής εξόδου» που προσπαθεί να μας παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Πολύ διαφορετικά…

Καμία δημοσίευση για προβολή