Μόλις 200 (από 50.000 ενδιαφερόμενους) ρύθμισαν οφειλές με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Φτωχός μπορεί να χαρακτηριστεί ο απολογισμός του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών στο επίπεδο των τελικών ρυθμίσεων παρά το υψηλό ενδιαφέρον.

Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν δείξει την πρόθεσή τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ωστόσο μόλις 200 το έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής την ώρα που σήμερα Παρασκευή η πλατφόρμα μετράει ακριβώς έναν χρόνο ζωής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση στην ιστοσελίδα Capital.gr (εδώ), από τις περίπου 50.000 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν στραφεί μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναζητώντας λύση για τη ρύθμιση των οφειλών τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, και τις 16.000 που είναι επιτυχής η συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι μόλις 3.000 εκ των οποίων μόνο οι 200 εξ αυτών έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

 Απρόθυμοι οι πιστωτές

Από τις περίπου 34.000 επιχειρήσεις που μέχρι στιγμή έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, οι 13.000 έχουν καταχωρήσει τα βασικά στοιχεία (ΚΑΔ, Κύκλο Εργασιών, λογιστικό σύστημα κλπ) ενώ οι υπόλοιπες 21.000 μόνο τα στοιχεία επικοινωνίας. Από τις 13.000 επιχειρήσεις, για περίπου 7.000 αιτήσεις, ισάριθμων επιχειρήσεων, είναι επιτυχής η συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια επιλεξιμότητας (σ.σ. οι υπόλοιπες 6.200 δεν συμμορφώνονταν με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, διότι ήταν κυρίως φυσικά πρόσωπα), αυτές που έχουν υποβληθεί είναι σχεδόν 1.300, ενώ μόλις 70 επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Ειδικότερα από τις περίπου 1.300 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 400 αφορούν σε διμερή διαπραγμάτευση και μόλις 60 εξ αυτών ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Σε αποτυχία οδηγήθηκε η διαπραγμάτευση για 91 επιχειρήσεις ενώ από τις 900 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές (σ.σ. για 562 υπάρχει βεβαίωση πληρότητας και για τις υπόλοιπες έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές) μόλις για 10 εξ αυτών ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιτυχώς.

Από τα ποιοτικά στοιχεία προκύπτει “απροθυμία” μεγάλης μερίδας πιστωτών να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση στις περιπτώσεις της διαπραγμάτευσης με πολλούς πιστωτές. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις περίπου 570 προσκλήσεις για συμμετοχή πιστωτών, 130 οφειλέτες αναμένουν ακόμη την απάντηση των πιστωτών τους, ενώ για 70 η διαπραγμάτευση απέτυχε λόγω έλλειψης απαρτίας.

 Μεγάλη συμμετοχή από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών (σ.σ. η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού άνοιξε για αυτή την κατηγορία στις 5 Φεβρουαρίου) η συμμετοχή είναι μεγάλη. Κοντά στους 15.000 ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, περίπου 9.000 είναι επιτυχής η συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια επιλεξιμότητας ενώ έχουν υποβληθεί περίπου 1.700 αιτήσεις.

Προς την ΑΑΔΕ από τις υποβληθείσες αιτήσεις, σε επεξεργασία βρίσκονται περίπου 1.100, επιτυχής ήταν η διαπραγμάτευση για περίπου 60 εξ αυτών ενώ σε αποτυχία οδηγήθηκε η διαπραγμάτευση για 700. Αντίστοιχα προς το ΚΕΑΟ από τις υποβληθείσες αιτήσεις σε επεξεργασία βρίσκονται περίπου 1.400, επιτυχής ήταν η διαπραγμάτευση για 71 εξ αυτών, ενώ σε αποτυχία οδηγήθηκαν 479 αιτήσεις.

Στην περίπτωση των αγροτών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση ήδη από τις 27 Ιουνίου, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης 493 ενδιαφερόμενοι.

Θα ενταχθούν και τα χρέη του 2017

Αποσυμφόρηση της κατάστασης και επιτάχυνση της διαδικασίας αναμένεται να γίνει και μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Οικονομικών η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό και των χρεών που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι οφειλέτες εκκρεμών αιτήσεων μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή της αίτησης και την επανυποβολή αυτής, προκειμένου να συμπεριληφθούν οφειλές οι οποίες καθίστανται επιδεκτικές ρύθμισης.

Αυτή δεν είναι η μοναδική αλλαγή που εισάγει η συγκεκριμένη ΚΥΑ. Δίνει δεύτερη ευκαιρία στους αιτούντες ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και αναδιάρθρωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, δηλαδή τους παρέχει τη δυνατότητα να διορθώσουν και να συμπληρώσουν την αρχική αίτηση που έχουν υποβάλει για ένταξή τους στον Μηχανισμό. Παράλληλα καθορίζονται νέες προθεσμίες για την ολοκλήρωση ελέγχου πληρότητας της αίτησης και των συνοδευτικών εγγράφων από τον συντονιστή, ενώ δίνεται η δυνατότητα διαγραφής και επανυποβολής της αίτησης. Επίσης, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, τα εμπλεκόμενα μέρη (οφειλέτης, συμμετέχοντες πιστωτές, εμπειρογνώμονας) μπορούν να υποβάλουν αίτημα παράτασης της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή